Vijenci i svijeće u spomen žrtvama totalitarnih režima

 

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima jutros su predstavnici Grada Metkovića, gradskih ustanova, političkih stranaka, udruga, policije i vatrogasaca položili vijence i zapalili svijeće na Gradskome groblju te pred spomenicima na rivi i u parku.

Na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka vijenci i svijeće položeni su pred spomen-pločom Metkovcima i drugim hrvatskim domoljubima, koje su komunističke vlasti pogubile na tome mjestu u studenome 1944. godine. Molitvu odrješenja za duše stradalih predvodio je fra Dario Sinković. Vijenci i svijeće položeni su i pred Spomenikom hrvatskim braniteljima iz Metkovića poginulima u Domovinskome ratu te pred Spomenikom žrtvama fašističkoga terora u Gradskome parku.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskoga parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen je Rezolucijom Europskoga parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio Spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Republici Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content