PP Metković – zaštita biciklista kao jedne od ranjivijih skupina sudionika u prometu

 

Policijski službenici Policijske postaje Metković u nedjelju su u Gradskom parku, zajedno s biciklistima biciklističkog kluba „Relaks“, dijelili građanima reflektirajuće navlake za bicikle i reflektirajuće prsluke u sklopu svoje akcije „Budi vidljiv“.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Cilj ove preventivne akcije, koja je bila uvod u biciklijadu „Primavera“, bio je povećati razinu sigurnosti biciklista u prometu.
 
Obzirom da je broj biciklista na području koje pokriva Policijska postaja Metković dosta zastupljen, osobito u proljetnom, ljetnom i jesenskom periodu, iz policije žele ukazati na problem nesavjesnih biciklista koji u uvjetima smanjene vidljivosti ne koriste propisanu opremu i odjeću kako bi bili dovoljno uočljivi ostalim sudionicima u prometu, što je osobito zamjetno u vrijeme sumraka i ranijih noćnih sati, a takvo ponašanje može rezultirati prometnim nesrećama s teškim tjelesnim ozljedama, ali i  smrtnim stradavanjima.  
 
Podsjećaju da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da se do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je da vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan noću i danju u slučaju smanjenje vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu, upozoravaju da su se biciklisti dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti  drugih sudionika u prometu.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content