Održana konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća DNŽ, predstavljen i županijski Plan razvoja do 2027. godine

 

Konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije održana je u srijedu u Studentskom domu u Dubrovniku, a za predsjednika i zamjenika predsjednika imenovani su župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo dok je glavna točka dnevnog reda bilo predstavljanje Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Naime, sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, krajem 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija je započela proces izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027.

dina_baner
Zemlja loših

Odlukom župana Nikole Dobroslavića imenovano je 5 tematskih radnih skupina sa preko 80 članova za područja ”Demografija, zdravstvo i socijalna uključenost”, ”Obrazovanje, znanost, kultura i sport”, ”Gospodarstvo i tržište rada”, ”Okoliš i prostorni razvoj” te ”Institucionalni kontekst i ključni rizici budućeg razvoja županije“. Tematske radne skupine sastavljene su od članova iz Upravnih odjela DNŽ, županijskih institucija kao i predstavnika općina i gradova koji aktivno sudjeluju u procesu izrade Plana. Rezultat višemjesečnog rada Regionalne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije, članova radne skupine i stručnog tima Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) je izrada nacrta Plana razvoja kojeg je u srijedu na sjednici Partnerskog vijeća DNŽ ispred IRMO-a predstavio Jakša Puljiz.

”Navedeni Plan predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja koji se izrađuje za razdoblje do 2027. godine, a kojim će se odrediti ciljevi i prioriteti društveno gospodarskog razvoja Županije, u skladu s načelima održivog razvoja, posebno uzimajući u obzir potrebu osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova Županije”, rekla je uvodno pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Nikolina Kraljević, koja je pobliže objasnila i ulogu Partnerskog vijeća.

”Načelo partnerstva osigurano je osnivanjem Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, koje sudjeluje u partnerskim konzultacijama tijekom izrade i provedbe Plana. U skladu s načelom ravnomjerne predstavljenosti partnera, PV DNŽ sastavljeno je od predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, odnosno predstavnika tijela jedinica lokalne samouprave, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Partnersko vijeće, kao savjetodavno tijelo, utvrđuje prioritete razvoja na području Dubrovačko-neretvanske županije, predlaže strateške projekte važne za razvoj te sudjeluje u njihovu praćenju i provedbi”, naglasila je Kraljević.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako ovaj strateški dokument zamjenjuje dosadašnju Županijsku razvojnu strategiju budući da je na razini države donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine.

”Partnersko vijeće sudjeluje u kreiranju, ali i prati provedbu Plana. Na današnjoj sjednici dali smo rok do petka 17. rujna za davanje pisanih primjedbi i prijedloga, nakon čega slijedi redovna procedura, a očekujemo kako će biti usvojen na Županijskoj skupštini do kraja ove godine”, rekao je župan te iznio osnovne smjernice Plana.

”On se naslanja na ono što je učinjeno do sada. Najvažniji prioritet je povezivanje ove županije, stavlja se naglasak na turizam kao glavnu gospodarsku granu, poljoprivredu kao drugu po važnosti, ali isto tako i nove digitalne i zelene industrije. On podrazumijeva uravnotežen razvoj svih dijelova naše županije, imat će poseban pristup razvoju održivosti otoka i slabije razvijenih područja. To je cjelovit dokument kojim ćemo upravljati razvojem ove županije u idućih sedam godine”, rekao je župan Dobroslavić.

Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije u čiju će izradu biti uključeno preko 160 sudionika bit će predstavljen i na današnjem Kolegiju župana s (grado)načelnicima.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content