Brkata sjenica – obilježavanje Europskog vikenda promatranja ptica

 

Svake godine, prvi vikend u listopadu obilježava se Europski vikend promatranja ptica. To je najveće Bird Lifeovo događanje koje je započeto 1993. godine.

Cilj obilježavanja tih dana je podizanje svijesti o potrebama ptica selica za staništima na njihovim selidbenim putevima na Mediteranu i Africi. Kao i svake godine, tako i ove i članovi Udruge Brkata sjenica obilježili su ovaj dan na terenu. Rano ujutro Bariša i Nikola krenuli su  prema Buškom jezeru. Tamo ih je dočekao  kolega Mirko Šarac. Uz jutarnju maglu i prohladno vrijeme obišli su dijelove odvodnih kanala sa Buškog blata i Buško jezero.

„Primijećeno je da su pridošle neki od ptičjih „vjesnika“ zime kao Veliki svračak (Lanius excubitor), Krunata patka (Aythya fuligula) te par tisuća lisaka i pataka. Sa Mirkom smo prokomentirali neobično lijepo vrijeme u ovo doba , koje vlada i na sjeveru Europe, koje svakako utječe na jesensku migraciju ptica. Bilo nam je krasno te se nadamo ponovno susretu s Mirkom i posjetu Buškom jezeru. U nedjelju Europski vikend promatranja ptica obilježili smo na Ušću Neretve. Od zanimljivosti u ptičjem svijetu možemo spomenuti Rđaste žalare (Calidris ferruginea), Male žalare(Calidris minuta) te pomalo dolaženje patkarica“, poručili su iz Brkate sjenice.

Foto: Bariša Ilić

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content