‘Rendez-vous au cinéma’ – ‘Skafander i leptir’ u Kinu ‘Pobjeda’ Metković

 

U sklopu programa ‘Rendez-vous au cinéma’ u Kinu ‘Pobjeda’ Metković u utorak, 12. listopada s početkom u 20 sati održat će se projekcija filma ‘Skafander i leptir’ – biografska drama o uspješnom i karizmatičnom glavnom uredniku francuskog magazina ‘Elle’.

Sredovječni Jean-Dominique Bauby zvan Jean-Do glavni je  urednik glasovitog francuskog magazina ‘Elle’, čovjek koji živi punim plućima. On je bogataš kojem će iznenadni moždani udar naglo i u potpunosti promijeniti život te ga vezati za krevet bez mogućnosti govora i pokretanja bilo kojeg mišića. Unatoč prilično optimistične početne prognoze jednog neurologa, teška nova situacija gotovo potpune paralize za Baubyja će predstavljati svojevrsno „ronilačko zvono“, ono u kojem može misliti ali ne i govoriti, iako će mu se činiti da govori, ali ga drugi ne čuju. Dok mu logoped i fizioterapeut budu pokušavali pomoći da bude što funkcionalniji, Bauby će razviti sustav komunikacije s njima trepćući lijevim okom. No, ostat će mu i praktički bezgranična mašta i njegova sjećanja. Zahvaljujući netaknutom umu prekaljenog novinskog urednika Bauby će, uz pomoć koda koji predstavlja slova abecede, ostvariti ne samo vezu sa svijetom oko sebe, nego i početi pisati memoare.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Film je osvojio nekoliko nagrada na Canneskom filmskom festivalu, Zlatne globuse, nagrade César, i BAFTA, a bio je nominiran i za četiri Oscara.

Ulaz je slobodan!

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content