Udruga ‘Život’ obilježava Dan ružičaste vrpce – većina njihovih članica su žene oboljele od karcinoma dojke

 

Udruga oboljelih od malignih bolesti ‘Život’ jutros provodi humanitarnu akciju ‘Dan ružičaste vrpce’ kojom obilježava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke.

Riječ je o akciji kojoj je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke – jednoga od najčešćih karcinoma kod žena. Naime, u svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. Prema posljednjim objavljenim podatcima, u Hrvatskoj je u 2017. godini zabilježeno 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene.

Kako je istaknula predsjednica Udruge ‘Život’ Miljenka Manenica upravo su članice Udruge najčešće žene oboljele od karcinoma dojke.

„Otkako je 2016. pokojna predsjednica mag. pharm Zdenka Draženović pokrenula inicijativu za pokretanje Udruge, mahom su ponajviše pristupale žene oboljele od karcinoma dojke. Osim što Udruga sudjeluje u različitim akcijama kojima je cilj upozoriti na ovu zloćudnu bolest, želimo pružati podršku i savjete svim oboljelim ženama, a posebice nakon što medicinske terapije završe. To je zapravo i cilj Udruge – međusobna razmjena iskustva, pomaganje i druženje“, kazala je Manenica.

Iako je rak dojke jedan od najčešćih karcinoma kod žena, može se izliječiti kod 90 % slučajeva ako se bolest otkrije na vrijeme. Zbog toga su vrlo važni redoviti samopregledi te liječnički i sistematski pregledi, a Udruga ‘Život’ pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za kupnju novoga mamografa u Domu zdravlja Metković.

„Potaknuti samom akcijom Županijske lige protiv raka i dobrim primjerom iz Korčule pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava za kupnju novoga mamografa u Domu zdravlja Metković. Mi ćemo na našoj redovnoj skupštini vrlo vjerojatno donijeti odluku da sve naše prihode doniramo u našu svrhu i zaista je dobro da se ide u tom smjeru jer je novi mamograf uistinu neophodan“, istaknula je Manenica.

Akciju ‘Dan ružičaste vrpce’ jutros je podržao i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a svi zainteresirani mogu doći do pulta Udruge koji se nalazi ispred Pošte te čuti različite savjete vezane za prevenciju karcinoma dojke.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content