Projekt BLUEMED proglašen najboljim EU projektom u kategoriji ”Doprinos znanosti i inovacijama”

 

U izboru Hrvatske zajednice županija, a u partnerstvu s medijskom kućom Hanza Media, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i portalom župan.hr proveo se izbor za najbolji županijski EU projekt, u kojem je BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije kojeg je ugovorila i provodila Regionalna agencija DUNEA proglašen najboljim EU projektom u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“.

Na natječaj je pristigla 31 prijava, a stručni je žiri birao najbolje projekte u četiri kategorije: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama i Doprinos poduzetništvu. Priče o projektima mogle su se pratiti u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista i na portalu Jutarnji.hr.

dina_baner
Zemlja loših

Pobjednici su proglašeni na svečanoj dodjeli održanoj na Danima regionalnog razvoja i fondova EU 21. listopada u Novom Vinodolskom, a nagradu je uime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA preuzela ravnateljica Melanija Milić.

Projekt BLUEMED provodio se u periodu od 1. studenog 2016. do 31. siječnja 2020. godine na području općine Konavle i to na dva podmorska arheološka nalazišta ispred Cavtata, kao i u mjestu Pridvorje gdje je otvoren virtualni muzej. Zahvaljujući projektu, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

Za ovaj projekt na lokalnoj razini iznimno su važni bili Muzeji i galerije Konavala, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle i Ronilački centar Epidaurum.

Cilj projekta bila je valorizacija, kao i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz planiranje, testiranje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima, zajedno s poboljšanjem ronilačkog iskustva kroz napredne usluge i tehnologije. Privlačenje što većeg broja ljudi zainteresiranih za ronilački turizam, te stvaranje mediteranske mreže podmorskih prirodnih i kulturnih ruta ostvareno je zahvaljujući projektu BLUEMED i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U Novome Vinodolskom jučer su dodijeljene nagrade i za najbolje gradove u 2021. godini. Riječ je o velikom projektu portala gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije ‘Ipsos’ u sklopu kojega biraju i nagrađuju najbolje gradove u Hrvatskoj u nekoliko kategorija – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi te Najveći napredak.

Među pet finalista u kategoriji ‘Najveći napredak’, u kojoj se dodjeljuje priznanje gradu koji je postigao najveći rast u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika u posljednje tri godine, našao se i Grad Metković. Svi finalisti morali su zadovoljiti određene kriterije organizatora, a neki od indikatora analiziranih u rangiranju gradova bila je pokrivenost gradskih rashoda prihodima, proračunsko izdvajanje za porodiljne naknade te indeks općeg kretanja stanovništva. Pobjednik u ovoj kategoriji je Grad Križevci.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content