Gitarist Petar Čulić oduševio publiku u GKS-u Metković

 

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković koncert je večeras održao gitarist Petar Čulić.

Osim skladbama Tomislava Uhlika, Ivana Padoveca, Carla Domeniconia i Gorana Listeša, Čulić se metkovskoj publici predstavio vlastitim obradama tradicionalnih plesova Dalmacije te autorskim skladbama.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Petar Čulić završio je poslijediplomski studij u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela. Solističke recitale počeo je svirati od svoje dvanaeste godine, a tada je također bio i njegov prvi nastup kao solist s orkestrom. Danas broji više od tisuću nastupa na 6 kontinenata u više od 30 država. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Camerata Antiqua de Curitiba, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima.

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 16. svibnja 2005. održao je gitaristički recital i promovirao svoj prvi nosač zvuka. 2012. godine snimio je nosač zvuka s vokalnim sastavom Cantores Maruli, pokojnim glumcem Zlatkom Crnkovićem i pjesnikinjom Marinom Čapalijom u sklopu projekta „Priča o Marku Maruliću“, kao glazbeno-scensku priču o životu i djelu Marka Marulića. U studenom 2014. godine izdao je svoj drugi solo CD s 12 autorskih skladbi (izdavač je Menart), a promocija se održala u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 13. studenog 2014. godine. U novom projektu mu je 11 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru posvetilo skladbu, a praizvedba svih 11 skladbi bila je u kolovozu 2020. godine na međunarodnom festivalu „Omiš Guitar Fest“.

Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupéryja.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održan je uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content