Veterani 4. Gardijske brigade kod Stona obilježili 30. obljetnicu pogibije suboraca

 

Povodom 30. godišnjice pogibije suboraca, veterani 4. Gardijske brigade iz Metkovića i Splita, pripadnici nekadašnje A satnije ZNG Metković i 2. samostalne satnije 4. gbr iz Splita okupili su se kod Stona, na mjestu gdje su početkom prosinca 1991. vodili teške borbe s nadmoćnijim neprijateljem.

Kod spomen obilježja pokojnima Goranu Kliškiću i Ivici Vuci na Bistrini položili su cvijeće i zapalili svijeće. Kratku molitvu izmolio je don Anđelko Dukić, nekadašnji kapelan 4.gbr, i župnik u Novim Selima-Borovci 1971., a poslije u Mliništu.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Svaki kamen na ovom dijelu natopljen je krvlju branitelja. Nedaleko je i spomenik pokojnom Vlahi Masloviću, izvidniku 4. gardijske brigade koji je poginuo 26. studenog 1991. gdje su veterani također položili cvijeće i zapalili svijeće, a kratku molitvu don Anđelko. Poviše raskrižja za Pelješac, u Gornjem Zatonu na zidini spaljene kuće spomen ploča je pokojnom Renatu Čoviću koji je tu položio svoj mladi život. I ovdje je položeno cvijeće i zapaljene svijeće, a kratku molitvu i tu je izmolio don Anđelko Dukić. Iako je trideset godina prošlo još su živa sjećanja sudionika. U jeku tih borbi od jedne neprijateljske mine ranjeno je njih sedam splićana, nekoliko dana ranije i dvojica pripadnika A satnije ZNG Metković.

Na kraju je za poginule branitelje održana sveta misa u crkvi sv. Vlahe u Stonu, a predvodio ju je don Anđelko. Prije mise položeni su vijenci kod središnjeg križa u Malom Stonu, a cijelo vrijeme s veteranima je bio i načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content