Županijski Stožer izdao preporuku odgode svih okupljanja i najavio strožu kontrolu poštivanja epidemioloških mjera

 

Nakon jutros održane sjednice Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, a zbog pogoršane epidemiološke situacije na području županije, članovi Stožera održali su konferenciju za medije.

Kako je istaknuo načelnik Stožera Joško Cebalo, prvi ovogodišnji sastanak održan je, osim zbog pogoršane epidemiološke slike, i zbog činjenice da se u ponedjeljak nastavlja nastava u osnovnim i srednjim školama.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

‘Stav osnivača je kako od ponedjeljka sve škole nastavu nastavljaju prema modelu A, to jest da se učenici vraćaju u školske klupe. No, ono što moram istaknuti je da ćemo i nadalje uvažiti svaki prijedlog, kako jedinica lokalne samouprave, tako i ravnatelja škola, s obzirom da je odluka o modelu nastave, u konačnici svakako njihova’, istaknuo je Cebalo.

Stožer civilne zaštite uputio je svim čelnicima jedinica lokalne samouprave i načelnicima Stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave preporuku o odgodi svih većih okupljanja i događanja. Ukoliko se događanja ipak pokažu kao neophodna, organizatori su dužni od županijskog Zavoda za javno zdravstvo zatražiti epidemiološki okvir održavanja. Bez potvrde i utvrđenog okvira, događaji se neće moći organizirati.

‘Ponovno apeliram i na lokalne stožere, točnije stožere jedinica lokalne samouprave čiji je zadatak kontrola poštivanja propisanih epidemioloških mjera. Ono što je zaključak današnje sjednice županijskog Stožera je kako u ovom trenutku nećemo ići prema nacionalnom Stožeru s prijedlogom strožih mjera, ali, ponavljam, šaljemo preporuku o odgodi svih događanja i strožim kontrolama’, rekao je Cebalo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić istaknuo je kako je epidemiološka situacija posebno loša na širem dubrovačkom području, točnije općinama Konavle i Župa dubrovačka te gradu Dubrovniku, kao i u općini Lumbarda.

‘Na razini države incidencija je oko 1100, u našoj županiji je oko 2500, a primjerice u Konavlima, Župi ili Lumbardi ona doseže i 4000. Upozoravam i na situaciju na neretvanskom području gdje bilježimo porast broja novooboljelih. Posao nam nije lagan. Ja apeliram na naše sugrađane da pokažu i malo razumijevanja. Mi smo kapacitetima ograničeni. Moji kolege i ja radili smo konstantno i za ove blagdane, radili smo na Božić, Novu godinu, bez prestanka. Uzoraka je zaista puno. Situacija je zasigurno uzrokovana i druženjima i našim opuštanjem. Ja pozivam da budemo odgovorni, i, ono što je važno, da se cijepimo. Jer i podaci pokazuju kako osobe koje su potpuno cijepljene imaju blaže simptome i povoljniju i kliničku sliku’, kazao je Lakić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić također je istaknuo važnost cijepljenja.

‘Od šest osoba koje su jučer hospitalizirane, njih pet nije bilo cijepljeno. Situacija u našoj bolnici je zasad stabilna, no svi znamo kako porastom broja novozaraženih dolazi i do porasta hospitaliziranih osoba. U bolnici je trenutačno 55 pacijenata pozitivnih na COVID, od toga se na jedinici intenzivnog liječenja nalazi pet pacijenata, 50 na Odjelu za zarazne bolesti. Imamo pacijenata svih dobi, od novorođenčadi do osoba izrazito starije životne dobi. Na jedinici intenzivnog liječenja su mahom osobe starije životne dobi. Prosječna klinička slika je karakterizirana kašljem, febrilnim stanjima koja traju pet-šest dana, stiskanje u prsima, te rezultira upalom pluća velik dio pacijenata i zahtjeva terapiju kisikom pored antibiotske i tromboprofilakse, istaknuo je doktor Bekić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević podsjetio je kako su djelatnici policije od početka pandemije na raspolaganju u borbi protiv koronavirusa.

‘U prvom redu pratimo poštivanje mjera samoizolacije i rada ugostiteljskih objekata. Na današnji dan je nešto više od 1800 građana ove županije u samoizolaciji. Dnevno policijski službenici ove Policijske uprave obave između 180 i 200 nadzora poštivanja tih mjera. Od početka turističke sezone bilo je gotovo 40 zabilježenih kršenja rada ugostiteljskih objekata. Mi ćemo, s obzirom na ovu pogoršanu epidemiološku situaciju, nastaviti provoditi mjere jačim intenzitetom’, zaključio je načelnik Pavličević.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content