‘Brkata sjenica’ – zimsko prebrojavanje ptica

 

Članovi Ornitološkoga društva ‘Brkata sjenica’, predvođeni Barišom Ilićem, započeli su sa zimskim prebrojavanjem ptica.

Prikupljene podatke šalju se koordinatoru za Republiku Hrvatsku, a koji ih objedinjene (od svih opažača u Hrvatskoj) prosljeđuje Europskom koordinatoru. Na ovakav način se prati stanje na terenu i po potrebi poduzimaju mjere zaštite ptičjeg svijeta bilo na regionalnoj ili globalnoj razini.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Prebrojavanje se radi s cesta, povišenih kota na uzvisinama i brdima odakle su ptice uočavane i prebrojavane dalekozorom delta i durbinom swarovski 30-75 x 95 povećanja.

„Prva dva dana obišli smo Malostonski kanal i solanu Ston i dio Neretve, a zatim je na red došao najzanimljiviji dio šire područje ušća Neretve. Vrijem nas je poslužilo nije bilo padalina (malo rosulje), a nije bilo ni jakog vjetra. Prilikom prebrojavanja uočene su brojne  zanimljivosti po pitanju ptičjih vrsta, tako smo uočili šest vrsta pataka, tri vrste gnjuraca, dvije vrste plijenora, v.pozvizdač, žalar cirikavac, vivak, zlatar pijukavac, mali ronac, liska, dugokljuna čigra, veliki i mali kormoran, čaplje, prutke i još dosta vrsta. Dodatnu zanimljivost priredila nam je jedna roda koja je još tu, nju zima još nije natjerala prema jugu, uz nju imali smo prilike uočiti i tri labuda“, poručili su iz Brkate sjenice te dodali koje su ptice najbrojnije.

„Što se brojnosti tiče kao i uvijek najbrojniji su galebovi, zatim patka zviždara, a onda liska koju smo našli u velikom broju (nismo trebali ronit da je uočimo) zatim divlja patka, veliki kormoran i tako dalje. Posebno nas veseli što smo ove godine na zimovanju imali iznimno visok broj eje močvarice, a i ostale grabljivice su zastupljene u solidnom broju. Temeljem slobodne procjene mislimo da smo otprilike na istom broju kao u prošlim godinama, što znači između osam i deset tisuća ptica zimovalica zimuje u Neretvi, no kada se podatci obrade znati ćemo točan broj, o čemu ćemo vas izvijestiti kao uvijek i do sada“, istaknuli su.

Fotogaleriju prebrojavanja možete pronaći na Facebook stranici ‘Brkata sjenica‘.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content