Iz PU DNŽ upozoravaju na novu internetsku prijevaru

 

Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj je prijavljen slučaj romantične prijevare na način da se krajem siječnja prošle godine 57-godišnjem muškarcu putem društvene mreže javila ženska osoba koja se predstavila kao državljanka Amerike koja se trenutno nalazi u Siriji s ocem koji je tu vojno angažiran.

Komunikacija se uskoro intenzivirala i postala romantična, nakon čega je ženska osoba najavila svoj dolazak u Republiku Hrvatsku kako bi ozakonili svoju vezu. Uskoro je javila da joj je otac u ratu smrtno stradao i ostavio novčani iznos od 200 tisuća dolara koje ona želi donijeti u RH i staviti na račun 57-godišnjaka, na što je on pristao.

Nakon toga ženska osoba prebacuje komunikaciju na navodnog agenta koji će donijeti novac u RH, a koji od 57-godišnjaka u dva navrata traži uplatu novca za carinske pristojbe kako bi uspješno unio novac u RH, na što 57-godišnjak pristaje i u dva navrata uplaćuje ukupno 4.650,00 Eura. Kada je od njega zatraženo da i treći put uplati novac u istu svrhu, oštećeni muškarac je shvatio da je prevaren nakon čega je policiji prijavio cijeli slučaj.

Navedeni slučaj je samo jedan od primjera sve češćih internet prijevara kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, stoga još jednom želimo upozoriti građane da kibernetički kriminalci koriste vrlo profinjene trikove i obećanja kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne informacijske podatke. Taktike koje pri tom koriste su sve inovativnije i jako ih je teško otkriti. Od pretvaranja da su voditelji vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu ili da preko njih možete stvoriti laku zaradu. Stoga budite sumnjičavi prema svima onima koji od vas traže novac ili bankovne podatke.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content