Helikopterska hitna medicinska služba u DNŽ lani imala 295 intervencija

 

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić posjetili su danas Zračnu luku Dubrovnik s ciljem obilaska punkta cjelogodišnje helikopterske hitne medicinske službe za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

„Mi smo danas planirali posjetiti djelatnike hitne helikopterske medicinske službe čiji je stacionar ovdje u zračnoj luci. Ugovorom koji je produžen i za ovu godinu nastavljamo s tim projektom koji je značajan za cijelu županiju i sve naše građane. Helikopter smo dobili na korištenje od MUP-a, Vlada RH je donijela odluku o uspostavi ove službe, a Ministarstvo zdravstva zajedno s našom hitnom medicinskom službom daje medicinsko osoblje. To funkcionira jako dobro i postižemo takozvani zlatni sat za svakog pacijenta, a i današnja hitna intervencija prijevoza pacijenta iz Metkovića u KBC u Splitu je potvrda toga“ – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić te naglasio da je u prošloj godini bilo 295 intervencija helikopterom, a od početka godine 36 medicinskih letova, što je praktički jedna intervencija dnevno.

Helikopteri povećavaju učinkovitost hitne medicinske operative jer omogućavaju izravan i brz pristup većim specijalističkim i sub-specijalističkim bolničkim centrima.

Prema riječima ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luke Lulića hitna medicinska helikopterska služba pokazala se izvrsnom i to bi, i kod nas i u cijeloj Hrvatskoj, trebao biti standard, a ne nadstandard. „U našoj županiji s obzirom na teren je neophodna hitna helikopterska služba da bismo mogli zadovoljiti današnje zdravstvene standarde“ – zaključio je Lulić.

Jedan od najčešće korištenih helikoptera za hitne medicinske službe u svijetu, je Eurocopter EC 135 koji koristi i helikopterska hitna služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Poput kopnene hitne medicinske pomoći, helikopteri su opremljeni medicinskom opremom od vitalnog značaja za praćenje i liječenje pacijenata.

„Mi smo već mjesecima dobri domaćini posadama i medicinskoj ekipi, a ove godine imamo sreću što je građanima i turistima ova služba na raspolaganju svih 365 dana. Besplatno pružamo sve usluge čime i Zračna luka Dubrovnik daje svoju potporu ovoj službi“ – rekao je direktor dubrovačke zračne luke Frano Luetić.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije