Izložba slika i grafika ‘Iz dubina’ autora Jure Kokeze

 

‘Iz dubina’ naziv je izložbe slika i grafika autora Jure Kokeze koja će biti otvorena u četvrtak, 10. ožujka u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković s početkom u 19 sati.

Jure Kokeza rođen je 15. listopada 1959. u Splitu. Maturirao je na Odjelu grafike u Školi za dizajn i primijenjenu umjetnost kod prof. Jakova Budeše. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je grafiku u klasama prof. Alberta Kinerta i prof. Frane Para, pod čijim je mentorstvom diplomirao 1986.

Više od dvadeset i šest godina bavi se likovno-pedagoškim radom, a izlagao je na dvadesetak samostalnih te na brojnim skupnim izložbama. Surađivao je na konzervatorsko-restauratorskim radovima na važnim objektima kulturne baštine, bio je suradnik pri izvođenju više scenografija u zagrebačkim kazalištima, a od 1999. profesor je grafičkih tehnika u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Autor je grafičke mape Žena (1985.) te tri grafičko-pjesničke mape: Modrine sa Zlatom Cundeković (2008.), Tragovi sa Zvjezdanom Jembrih (2013.) i Prispjeti u dan s Vojislavom Matagom (2019.). U nakladi Ceres 1999. objavljena mu je zbirka poezije ‘Pas na tri noge’. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za likovni i pedagoški rad.  Grafike mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama, u Zbirci suvremene hrvatske grafike u Livnu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Muzeju grada Vukovara te u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu. Svoje radove donirao je na brojnim humanitarnim izložbama i aukcijama.

Izložbu ‘Iz dubina’, koja će biti otvorena u GKS-u do 31. ožujka, omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Metković. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content