Branko Medak: „Ovogodišnje Uprizorenje Muke odvija se na slavu Bogu te na uspomenu i čast našoj Stanki Paponji”

 

Nakon što dvije godine nije održano zbog pandemije koronavirusa, u nedjelju je u Borovcima trebalo biti uprizorenje Muke Kristove. Nažalost, zbog najavljene kiše, uprizorenje Muke je odgođeno vjerojatno za idući vikend, a točan termin bit će objavljen naknadno.

Kao i 2019., i ove godine Muka Kristova održava se pod pokroviteljstvom grada Metkovića i Općine Kula Norinska, s glumcima amaterima te pod redateljskom palicom Branka Medaka s kojim smo razgovarali o samim pripremama, scenariju te očekivanjima. Razgovor pročitajte u nastavku.

Kino_baner
Kino_baner

Nakon dvogodišnje pauze, ove godine u Borovcima će se ponovno održati Uprizorenje Muke Kristove. Kako teku pripreme i imate li promjene u scenariju u odnosu na 2019.?

Moram priznati kako nas je pandemija malo ‘zakočila’. Nakon Uprizorenja Muke 2019. bili smo ‘puni elana’ i emocija, a nedavno smo računali kako Muke nije bilo zapravo 1100 dana. Mi smo je lani pokušali realizirati. Okupili smo glumce te smo čak imali 3-4 velike probe u Borovcima. Međutim, desetak dana prije samoga Uskrsa došlo je do djelomičnoga zatvaranja te smo morali otkazati. Ipak, uspjeli smo se pokrenuti, a ove godine u malo drugačijemu ruhu. Počeli smo se pripremati već po Novoj godini. Muka ove godine broji blizu 250 članova. Uključili smo Udrugu konopašica iz Pozle Gore, Zajednicu Pape Ivana XXIII iz Borovaca i Prologa, KUD Rodoč iz Mostara, branitelje Udruge Grada Ploča. Uspio sam u svojoj ideji i zamisli da spojim tri zbora – sv. Ilije, sv. Nikole i gospe Karmelske, imamo čuvare groba iz svih župa. Nekako nastojimo proširiti Uprizorenje tako da obuhvatimo cijelu dolinu Neretve. Male su promjene i u scenariju.  Ubacili smo jednu malu sliku kada Petar zataji Isusa, a sve ostalo ostaje isto. Dakle, svi oni koji dođu gledati Muku imat će priliku vidjeti kako je izgledala Kristova posljednja večera, put i molitva u Getsemanskom vrtu, hvatanje Isusa od strane židovskih stražara i velikih svećenika, privođenje Pilatu, razapinjanje na Križu te na kraju uskrsnuće. Moram spomenuti kako nas je u protekloj godini napustila gospođa Stanka Paponja. Uz moju suprugu, ona i njezina obitelj bili su moj motor koji me gurao naprijed. Pokojna Stanka je, na moju ideju rekla: idemo! Sašila je 80 % kostima koje imamo, a njezin suprug Zlatko je pravio rekvizite. Zbog toga želim da se ovo Uprizorenje odvije na slavu Bogu te na uspomenu i čast našoj Stanki.

Muku si zapravo radio po scenariju iz Imotskoga. Ima li nekakvih razlika u tom scenariju i možeš li nam otkriti imena nekih od glumaca?

Tako je. Zamolio sam gvardijana da mi pošalje tekst, a ja sam ga malo prilagodio nama. Mi smo se dali malo više tom scenskome prikazu. Što se glumaca tiče, i ove godine, baš kao 2019. Marko Jerković glumi Isusa. Mariju, njegovu majku tumačit će Anđela Brečić, Veroniku Marija Maja Jerković, Poncije Pilat je Ivan Menalo. Loši Razbojnik je naš Mijo Mićeta Ćelić, a dobroga vam neću otkriti. Barabu glumi gospodin Musulin, zvani Ćoma, a Judu će upriličiti moj dobri prijatelj Krešimir Šakić. To je nekako dio imena koje bih zasada želio otkriti, ali ima tu još mnogo glumaca koji će biti dio dvosatnoga programa. I zato želim pozvati sve koji mogu da dođu i pogledaju.

Priprema cijeloga događaja se ogroman posao. Tko je sve uključen u cijeli taj proces prije samoga Uprizorenja?

Zaista se moram zahvaliti svim našim dobročiniteljima koji nam pomažu da ostvarimo Uprizorenje. Zahvalio bih se Zvonki Jerkoviću, Peri Krstičeviću, Toniju Sliškoviću koji nam je dočarao Pilatovu sudnicu, te napravio malog i velikog orla, Violeti Oršulić te učenicama Srednje škole Metković i njihovoj profesorici Ani koje su nam sašile uniforme za rimske stražare, gospođi Ljilji Kraljević i njezinoj kćeri Martini koje su nam uredile uniforme za svećenike, Ivanu i Terezi Krstičević koja nam šije haljine i odore, Mirki Mići Alimiću te svima ostalima koji na bilo koji način sudjeluju. Bez njih Muka ne bi bila ostvariva. Ja mogu imati ideju, ali bez ljudi je to ništa. Veliko hvala svima koji su pomogli ostvarenju mog dječačkog sna te na neki način stavili točku na i neretvanske pasionske baštine.

Uprizorenje Muke je trebalo biti održano 3. travnja. Nažalost, zbog kiše ste prisiljeni odgoditi. Koji je alternativni datum?

Muka će se vjerojatno odviti idući vikend. Nastojat ćemo izbjeći Cvjetnicu koja se sama po sebi bogata. Najviše bih volio da to bude petak jer je simboličan. Kišu gledamo na način kao da Gospodin gleda i kaže: Treba vam još jedna proba. Zaista sve prihvaćamo, a novi datum ćemo objaviti u idućim danima.

Još uvijek se priča o spektakularnom Uprizorenju iz 2019., koje je gledao zaista veliki broj ljudi. Možeš pozvati sve žitelje doline Neretve, ali i šire, da dođu pogledati ovogodišnje Uprizorenje koje će, sigurni smo, biti veličanstveno.

Kažu da slika govori više od 1000 riječi. Na portalima imamo fotografije Uprizorenja 2019., a na Youtubeu nekoliko videozapisa. Prema procjenama policije, generalnu probu 2019. pogledalo je 500 ljudi, a Uprizorenje Muke 2500. Dakle, mi u Borovcima imamo uske staze, malene puteve, ali veliko srce. Dođite svi, povedite svoju djecu, proživimo zajedno Kristovu Muku te se veselimo zajedno njegovom uskrsnuću.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content