Arheološki muzej Narona predstavio dvije izložbe staklenih predmeta

 

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu sinoć su otvorene dvije izložbe pod nazivom ‘‘Istočnomediteransko staklo – Kolekcija staklenih akvizicija iz Muzeja antičkog stakla u Zadru’ i ‘ Staklo: nove akvizicije Arheološkog muzeja Narona’.

Dvije izložbe staklenih predmeta predstavljaju zaključni dio međumuzejskog programa i suradnje arheoloških muzeja iz Zadra i Vida.

Kino_baner
Kino_baner

Kada je u pitanju izložba ‘Istočnomediteransko staklo – Kolekcija staklenih akvizicija iz Muzeja antičkog stakla u Zadru’, riječ je o izboru staklenih predmeta iz nekadašnje privatne kolekcije Ante Grčića koja je danas dio fundusa Muzeja antičkog stakla u Zadru. U izložbenom postavu mogu se razgledati neka od vrhunskih ostvarenja istočnomediteranske staklarske produkcije. Najveći dio građe odnosi se na razne oblike boca, čaša i vrčeva, dok manji dio sačinjavaju nakitni predmeti. Selekciju i odabir građe izvršili su autori izložbenog postava viši kustosi Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić.

Gostovanje izložbe Muzeja antičkog stakla u Zadru je integralni dio programa kojim Arheološki muzej Narona putem izložbe ‘Staklo: nove akvizicije Arheološkog muzeja Narona’ predstavlja i svoju novu kolekciju naronitanskog stakla ostvarenu otkupom.

Ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina zahvalio je djelatnicima Muzeja antičkog stakla u Zadru, osobito ravnatelju Hrvoju Manenici te Anamariji Eterović Borzić, Berislavu Štefancu i Šimi Peroviću, koji su radili na konzervaciji i restauraciji stakla, ali i stručno znanstvenoj obradi.

Obje izložbe otvorene su do 6. lipnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content