Neretvanski lađari sudjelovat će na svečanosti NAVALIS u Pragu

 

Neretvanski lađari ove će godine sudjelovati na velikoj svečanosti Svetojanske slavnosti NAVALIS koja se održava 14. i 15. svibnja u centru Praga.

Istaknuto je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su o toj temi govorili predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić te članovi UO Ante Šprlje i Milojko Glasnović.

Radi se o velikoj dvodnevnoj svečanosti koja se održava u čast i spomen Sv. Ivana  Nepomuka, najznačajnijeg sveca u Češkoj. Zaštitnik je Češke, grada Praga, ispovjednika, graditelja mostova, kraljica, siromašnih i protiv poplava.

Domaćin je 14. svibnja predvidio da to bude hrvatski dan tijekom kojeg će Neretvani, lađari, KUD Bagalovići, Pivčeva kala, Klapa Sv. Nikola i njihovi prijatelji u centru Praga uz Vltavu i na Vltavi na atraktivnim lokacijama predstaviti neretvansku kulturu, pjesme i običaje, autohtonu kuhinju, vožnju lađama te Maraton lađa, kao i ljepote Neretve i Makarske rivijere, te mediteranski ugođaj.

Drugog dana, 15. svibnja, Neretvani će kao posebni gosti predstavljeni KUD-om Bagalovići, Klapom Sv. Nikola i lađarima, sudjelovati na misi u centralnoj katedrali – katedrali Sv. Vida, te procesiji koja ide do Karlovog mosta i kipa Sv. Ivana Nepomuka na Karlovom mostu, dok će 5 lađarskih posada na Vltavi, ispod mosta, svečanim poretkom sudjelovati u dijelu procesije na vodi. Navečer će lađari svojim prisustvom na vodi u lađama, zajedno s ostalim plovilima uveličati barokni koncert na vodi na Vltavi, te prateći veliki vatromet na kraju.

Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Praške nadbiskupije, Ministarstva kulture Češke, gosp. Zdeneka Bergmana i Grada Praga.

Tradicija slavljenja NAVALIS je duga 3 stoljeća te predstavlja jednu od najznačajnijih proslava u Pragu, pa je uzimanjem Udruge lađara Neretve kao hrvatskog partnera od strane češkog organizatora u jednom od najljepših gradove Europe iznimna čast i obveza da se Hrvatska, njeni običaji, ljepote i kultura prikažu u lijepom svjetlu.

Planirano je da na manifestaciju iz Hrvatske pođe oko 115 osoba, mahom Neretvana, ali i lađara iz drugih dijelova Hrvatske te partnera u cijeloj manifestaciji. Na manifestaciju su pozvani i Hrvati u Češkoj.

Inače, kako su istaknuli predstavnici UL Neretve, sudjelovanje na ovome projektu uvod je u jubilarni 25. Maraton lađa na Neretvi.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content