Na Dragoviji tradicionalno proslavljen Mali Uskrs

 

Lijep proljetni nedjeljni dan privukao je mnoštvo župljana i iseljenih dragovinjaca na svetu misu ispred crkve sv. Ivana koja se tradicionalno na Mali Uskrs slavi na Dragoviji.

Mali ili Mladi Uskrs, Bijela nedjelja ujedno i blagdan Božanskog Milosrđa je osmi dan po Uskrsu. Bijela nedjelja po bijelim haljinama u koje su se odrasli novokrštenici oblačili kod uskrsnog bdjenja na dan svog krštenja i nosili ih tijekom cijelog tjedna, da bi ih u nedjelju nakon Uskrsa, odlagali. Tako i danas djeca na krštenju dobivaju simbolički bijelu haljinicu. Ova pobožnost nas povezuje s Raspetim Kristom iz čijeg je probodenoga boka potekla krv i voda za spasenje svega svijeta.

Back to black_baner
Back to black_baner

Za vrijeme svoga viđenja 22. veljače 1931. imala je sv. Faustina mistično iskustvo u kojem je vidjela Milosrdnoga Isusa. U tom gledanju zamijetila je da iz njegova srca izlaze dvije zrake: crvena i bijela, te je čula poticaj da da naslikati upravo takvu sliku Milosrdnoga Isusa i da ta slika bude slika štovanja. Ovaj navod iz Dnevnika sv. Faustine Kowalska (1905.-1938.), bio je poticajem papi Ivanu Pavlu II. 2000. god. za proglašenje Nedjelje Božjega milosrđa na 2. vazmenu, uskrsnu nedjelju.

Tekst i foto: Branko Markota 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content