Bivši djelatnici obilježili 50. obljetnicu otvorenja Elektronskoga računskoga centra u Metkoviću

 

Razvitkov Elektronski računski centar svečano je otvoren 1. svibnja 1972. godine. Povodom obilježavanja 50. obljetnice osnivanja jednoga od prvih takvih centara u bivšoj državi te prvoga u Dalmaciji, večeras su se u Hotelu ‘Narona’ okupili bivši djelatnici, na čelu s prvih direktorom Antunom Prcom.

Vrpcu na svečanom otvorenju ERC-a 1972. prerezao je tadašnji predsjednik Općine Metković Luka Bebić, a do 2002., dokada je centar radio, kroz njega je prošlo 40-ak djelatnika, od kojih je devetoro danas preminulo.

Prvi je sustav bio IBM-ov System/360/20, a budući da se tada nije mogla kupiti, programska podrška za obradu podataka djelo je zaposlenika koji su radili na njemu, prethodno školovanih na brojnim seminarima. Nakon nepunih 10 godina, 1983. je kupljen IBM 4331, a krajem 1980-ih zamijenio ga je treći sustav. Osim za potrebe Razvitka, centar je obrađivao podatke za još 36 drugih poduzeća i ustanova. Najčešće su to bili obračuni plaća, ali i druge aplikacije poput obračuna utroška električne energije i tiskanja uplatnica za potrošače.

„Prije ERC-a sam bio šef računovodstva u Razvitku, a kod nas je došao predstavnik IBM-a, koji nam je ponudio kompjutere.  Prije službenoga otvaranja bila je priprema i obuka kadrova, a naši djelatnici su bili zaista vrhunski. Išli su na različite seminare i edukacije. Mogu vam reći da smo tada uspjeli toliko raditi da smo razvili naš kompjuter te naše ljude. U Zagrebu je 1983. godine bio sastanak za sve koji su imali kompjuterske centre, a tada je Razvitak dobio nagradu za uspješni rad. To je tada bila naša slika, odnosno cijeloga kadra koji je tamo radio“, kazao je Prce.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content