Dan obnovljivih izvora energije u Srednjoj školi Metković

 

U petak, 29. travnja 2022. u Srednjoj školi Metković učenici 4.D razreda, smjer Računalni tehničar za strojarstvo, pod mentorstvom svojih profesora Zorana Grgića i Mateja Lazarevića obilježili su Dan obnovljivih izvora energije.

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986., s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Obnovljivi izvori energije pokazali su značajnu otpornost usred krize izazvane pandemijom koronavirusa koja im je dala dominantnu i nezamjenjivu ulogu – ubrzala je energetsku tranziciju koja se temelji na domaćim obnovljivim resursima. Kriza je motivirala države da shvate da se mogu i moraju osloniti na vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi postale više energetski samodostatne, a time i otpornije na svake buduće udarce. Tim više je značajan ovogodišnji Svjetski dan obnovljivih izvora energije.

U sklopu nastavnog predmeta Obnovljivi izvori energije učenici 4.D su sudjelovali u stručnom posjetu HE Svitava.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content