Prirodoslovni muzej Metković – u subotu otvorenje izložbe nakita i skulptura od recikliranoga stakla

 

U Prirodoslovnom muzeju Metković u subotu, 14. svibnja s početkom u 11 sati održat će se otvorenje izložbe nakita i skulptura od recikliranoga stakla pod nazivom ‘Pazi staklo/Fragile’ autorice Antonije Gospić.

Stvaranje umjetničkog djela, korištenjem odbačenih predmeta tzv. upcycling, zahtjeva mnogo sati istraživanja i eksperimentiranja s materijalima i njihovim mogućnostima. Stakleni otpad  koji se, nažalost, može pronaći u prirodi ili kako pluta u moru, u rukama umjetnika poput Antonije Gospić dobiva novi život. Ovaj ciklus staklenog nakita i skulptura, izrađenih puhanjem stakla na plameniku i tehnikom staklene fuzije, umjetnica temelji na ideji samoodrživosti i recikliranja. Koncept nadilazi konvencionalno recikliranje materijala, stvaranjem predmeta koji premašuju ekonomsku, kulturnu i društvenu vrijednost izvornog proizvoda.

Ovaj pokret je, također, vrlo zanimljivo edukativno sredstvo  za podizanje svijesti u društvu, posebno među djecom, o posljedicama našeg nemarnog odnosa prema okolišu te važnosti recikliranja, pa je tako i UN proglasio 2022 . Međunarodnom godinom stakla i temeljnih znanosti kao i održivog razvoja. 

Izložba se otvara povodom Međunarodnoga dana muzeja kojemu je ove godine tema ‘Moć muzeja’. Svi posjetitelji moći će je pogledati do 11. lipnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije