Prirodoslovni muzej Metković – u subotu otvorenje izložbe nakita i skulptura od recikliranoga stakla

 

U Prirodoslovnom muzeju Metković u subotu, 14. svibnja s početkom u 11 sati održat će se otvorenje izložbe nakita i skulptura od recikliranoga stakla pod nazivom ‘Pazi staklo/Fragile’ autorice Antonije Gospić.

Stvaranje umjetničkog djela, korištenjem odbačenih predmeta tzv. upcycling, zahtjeva mnogo sati istraživanja i eksperimentiranja s materijalima i njihovim mogućnostima. Stakleni otpad  koji se, nažalost, može pronaći u prirodi ili kako pluta u moru, u rukama umjetnika poput Antonije Gospić dobiva novi život. Ovaj ciklus staklenog nakita i skulptura, izrađenih puhanjem stakla na plameniku i tehnikom staklene fuzije, umjetnica temelji na ideji samoodrživosti i recikliranja. Koncept nadilazi konvencionalno recikliranje materijala, stvaranjem predmeta koji premašuju ekonomsku, kulturnu i društvenu vrijednost izvornog proizvoda.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Ovaj pokret je, također, vrlo zanimljivo edukativno sredstvo  za podizanje svijesti u društvu, posebno među djecom, o posljedicama našeg nemarnog odnosa prema okolišu te važnosti recikliranja, pa je tako i UN proglasio 2022 . Međunarodnom godinom stakla i temeljnih znanosti kao i održivog razvoja. 

Izložba se otvara povodom Međunarodnoga dana muzeja kojemu je ove godine tema ‘Moć muzeja’. Svi posjetitelji moći će je pogledati do 11. lipnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content