Neretvanski lađari za vikend u Pragu

 

Udruga lađara Neretve 14. i  15. svibnja sudjeluje u velikoj svečanosti  “Svatojanske slavnosti NAVALIS” u Pragu.  

Preko 100 sudionika iz Hrvatske, ponajviše lađara i lađarica iz doline Neretve, će u centru Praga i na rijeci Vltavi s pet lađarskih ekipa (3 muške i 2 ženske) veslati i u ta 2 dana na velikoj svečanosti doprinijeti promociji Maratona lađa, Hrvatske, a posebice doline Neretve.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Radi se o velikoj dvodnevnoj svečanosti koja se održava u čast i spomen Sv. Ivana Nepomuka, najznačajnijeg sveca u Češkoj, koji je zaštitnik je Češke i grada Praga.

Domaćin je 14. svibnja predvidio da to bude “Hrvatski dan”, tijekom kojeg će Neretvani, lađari, KUD Bagalovići, kulinarsko zabavljačka Udruga Pivčeva kala, Klapa Sv. Nikola iz Metkovića i njihovi prijatelji u centru Praga uz Vltavu i na Vltavi na atraktivnim lokacijama predstaviti neretvansku kulturu, pjesme i običaje, autohtonu kuhinju, vožnju lađama, Maraton lađa, kao i ljepote Neretve i Republike Hrvatske. Tom prilikom će lađari svojim posebnim aktivnostima pokazati i solidarnost s narodom Ukrajine.

Drugog dana, 15. svibnja, Neretvani će kao posebni gosti predstavljeni KUD-om Bagalovići, Klapom Sv. Nikola i lađarima, sudjelovati na misi u centralnoj katedrali – katedrali Sv. Vida, te procesiji koja ide do Karlovog mosta i kipa Sv. Ivana Nepomuka na Karlovom mostu, dok će 5 lađarskih posada na Vltavi, ispod mosta, svečanim poretkom sudjelovati u dijelu procesije na vodi. Navečer će lađari svojim prisustvom na vodi u, za tu priliku posebno atraktivno osvijetljenim lađama, zajedno s ostalim plovilima uveličati barokni koncert koji će se održati na vodi na Vltavi, te prateći velebni vatromet na kraju svečanosti.

Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Praške nadbiskupije, Ministarstva kulture Češke Republike, gosp. Zdeneka Bergmana i Grada Praga.

Tradicija slavljenja “NAVALIS” je duga 3 stoljeća, te predstavlja jednu od najznačajnijih, ako ne i najznačajniju svečanost u Pragu, pa je uzimanjem Udruge lađara Neretve kao hrvatskog partnera, od strane češkog organizatora,  u jednom od najljepših gradove Europe, ukazana iznimna čast i obveza da se Hrvatska, njeni običaji, ljepote i kultura prikažu u lijepom svjetlu.

Na manifestaciju iz Hrvatske polazi preko 100 osoba, ponajviše Neretvana lađara, ali čak i 20-ak lađara iz drugih dijelova Hrvatske,. Na manifestaciju su pozvani i Hrvati u Češkoj.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content