Neretvanske lađe zaplovile na rijeci Vltavi u Pragu

 

Udruga lađara Neretve ovoga vikenda sudjeluje u velikoj svečanosti  “Svatojanske slavnosti NAVALIS” u Pragu. 

Neretvu u Pragu predstavlja više od 100 sudionika iz Hrvatske, ponajviše lađara i lađarica, a uz njih su i KUD Bagalovići, kulinarsko zabavljačka Udruga Pivčeva kala, Klapa Sv. Nikola iz Metkovića te ostali.

Svi sudionici danas su bili na primanju kod gradonačelnika Grada Praga, nakon čega je na atraktivnim lokacijama započeo ‘Hrvatski dan’. Ukupno pet lađarskih ekipa tako je zaplovilo na rijeci Vltavi, a osim toga, tijekom cijeloga dana se predstavlja neretvanska kultura, pjesme, običaji i kuhinja.

Drugog dana, 15. svibnja, Neretvani će kao posebni gosti predstavljeni KUD-om Bagalovići, Klapom Sv. Nikola i lađarima, sudjelovati na misi u centralnoj katedrali – katedrali Sv. Vida, te procesiji koja ide do Karlovog mosta i kipa Sv. Ivana Nepomuka na Karlovom mostu, dok će 5 lađarskih posada na Vltavi, ispod mosta, svečanim poretkom sudjelovati u dijelu procesije na vodi. Navečer će lađari svojim prisustvom na vodi u, za tu priliku posebno atraktivno osvijetljenim lađama, zajedno s ostalim plovilima uveličati barokni koncert koji će se održati na vodi na Vltavi, te prateći velebni vatromet na kraju svečanosti.

Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Praške nadbiskupije, Ministarstva kulture Češke Republike, gosp. Zdeneka Bergmana i Grada Praga.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content