Dalibor Milan: ‘Smotra folklora jedan je od najsnažnijih dijelova našega identiteta te tradicija koju nikada nećemo napustiti’

 

Od četvrtka, 19. svibnja pa do nedjelje, 22. svibnja u Metkoviću se održava 37. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’.

I ovogodišnja Smotra održava se u organizaciji KUD-a Metković te Ustanove za kulturu i sport Metković, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Uz Ministarstvo, organizaciju Smotre pomogli su Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković.

Back to black_baner
Back to black_baner

U nastavku, u cijelosti prenosimo pozdravni govor gradonačelnika Dalibora Milana koji je objavljen u programskoj knjižici ovogodišnje Smotre.

“Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’ jedna je od najdugovječnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Svake godine u Metkoviću okuplja velik broj domaćih i stranih sudionika koji iz našega grada šalju predivne prizore njegovanja tradicijske baštine. Kao takva, Smotra je postala događaj kojemu se najviše radujemo i kojim se najviše ponosimo.

Naš grad će ove godine, po 37. put, postati pozornica za različite izvođače amatere koji će nam svojim folklornim nastupima i nošnjama svjedočiti o kulturnoj baštini, ljudima i običajima krajeva iz kojih dolaze. Ovogodišnjoj Smotri posebno se veselimo. Naime, u 2022. slavimo 600. obljetnicu od prvoga pisanoga spomena Metkovića. Mali grad na jugu Hrvatske za sve nas oduvijek je bio najveći. Kako za nas Metkovce, tako, siguran sam, i za sve one koji nas posjete te nam se uvijek vraćaju. Tijekom svojega postojanja, Metković je bio dom brojnim pojedincima kojima se ponosimo i koji su svojim doprinosom zadužili cijelu Hrvatsku. Također, Metković je domaćin različitih manifestacija kojima se jednako ponosimo i koje su prepoznate u cijeloj Hrvatskoj. Svi mi, naši ljudi, naše ulice i naše manifestacije dio su našega identiteta po kojemu smo posebni. Upravo je Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’ jedan od svakako najsnažnijih dijelova našega identiteta, ono po čemu smo prepoznatljivi te tradicija koju nikada nećemo napustiti.   

Siguran sam kako će Smotra folklora i ove godine ispuniti svoj cilj, a to je promocija folklornih plesova, napjeva te tradicijske kulture, kako Metkovića i doline Neretve, tako i svih onih mjesta iz kojih sudionici dolaze. Baš kako će Metković svojim gostima, priznatim folklornim stručnjacima te zaljubljenicima u taj tradicijski ples, prikazati važan dio svojega identiteta, tako će i oni nama pokazati svoju baštinu. Upravo je ljepota različitosti tradicijske baštine najveće bogatstvo naše Smotre. Različitost koja nas nadopunjuje i spaja te nam omogućuje da naša prošlost postane dio sadašnjosti te temelj za budućnost.  

U svoje osobno te uime Grada Metkovića svim gostima Smotre želim ugodan boravak u našem gradu. Svim sudionicima iz Metkovića te onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji Smotre želim posebno zahvaliti što i ove godine na najljepši način promoviraju naš grad. Želim Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu kojega će Grad Metković uvijek podupirati”, poručio je gradonačelnik Milan. 

Gradonačelnik Grada Metkovića

Dalibor Milan, dipl. iur.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content