‘Na Neretvu misečina pala’ – u Galeriji GKS-a održana radionica umijeća izrade Ivanečkoga veza

 

Radionicom umijeća izrade Ivanečkog veza jutros je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković nastavljen program 37. Smotre folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala.

Radionicu su vodile vezilje i članice Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, a osim domaćina, članova KUD-a Metković, sudjelovali su učenici Srednje škole Metković – smjer Modni tehničar, s profesoricama Jadrankom Nikolić i Anom Kozinom, učenici Gimnazije Metković, koji su na Smotri u ulozi vodiča te učenici 4. razreda Srednje škole Metković – smjer Upravni referent, s profesoricom Gorankom Ivanković.

Kino_baner
Kino_baner

Ivanečki vez je izvorni vez s područja Koprivničkog Ivanca u Podravini te je po izradi i motivima jedinstven u svijetu. Prepoznalo ga je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kao vrijednu baštinu i identitet žitelja župe Koprivničkog Ivanca te je umijeće njegove izrade 2011. g. uvrstilo na listu nematerijalnih kulturnih dobara.

U sklopu programa 37. Smotre folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala sinoć je u Galeriji GKS-a otvorena i izložba predmeta te fotografija ‘Ivanečki vez, zaštićena nematerijalna kulturna baština’.

Program ovogodišnje Smotre nastavlja se svečanim otvorenjem plesnih nastupa, koje će se održati danas na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18 sati. Nakon toga je na rasporedu prva Večer folklornih skupina, a nastupi će se održati u Gradskome kulturnom središtu s početkom u 19:30.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content