Neretvanske lađarice i lađari na Vogalongi – smotri tradicijskih plovila u Veneciji

 

Neretvanske lađe, zajedno s 2000 različitih plovila u kojima je veslalo oko 8000 veslača, plovile su protekloga vikenda u venecijanskoj laguni i kanalima.

Lađari Sv. Ilije iz Metkovića i lađarice iz Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena plijenili su pažnju u Velikom kanalu i svojom pojavom izmamili ovacije brojnih posjetitelja prilikom prolaska ispod Rialta, najljepšeg mosta na Velikom kanalu, piše portal like metković.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Oni su predstavljali Udrugu lađara Neretve u tradicionalnoj smotri tradicionalnih plovila Vogalonga 2022. dugoj 36 km koja se održala u nedjelju, 5. lipnja i u kojoj su bili veslači iz gotovi svih europskih zemalja.

Ovo je bio drugi put da su Neretvani sudjelovali na Vogalongi, prvi put je to bilo 2019. U tome im je pomoglo Ministarstvo vanjskih poslova i EU u sklopu projekata kojim će se obilježiti 30 godina od međunarodnog priznanja RH i uspostave konzularnih i međunarodnih odnosa na čiji poziv su se javili Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen i Udruga lađara Neretve uz suorganizaciju UL Sv. Ilija Metković koju vodi Dalibor Obradović. I upravo na mostu Rialto su se naši lađari susreli s hrvatskom konzulicom u Italiji Davorkom Sarić.

Svakako naši lađari se zahvaljuju i svojim sponzorima: Hrvatskoj turističkoj zajednici, Karlovačkoj pivovari i trgovačkom lancu Tommy čiju podršku očekuju i u novim poduhvatima u promociji Neretvanske doline, lađe i baštine.

Više pročitajte na portalu like metković, a u nastavku pogledajte dio fotografija koje je u Veneciji snimio Krešimir Jurić.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content