Donellijevi akvareli ‘Neretvanske konobe’ izloženi u GKS-u

 

Na Ljetnoj sceni GKS-a Metković sinoć je otvorena izložba akvarela ‘Neretvanske konobe’ autora Ive Donellija.

Uz Donellija, na otvorenju izložbe su govorile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće.

Donelli se metkovskoj publici predstavio motivima neretvanskih konoba, a kako je u predgovoru napisala Barbara Gaj, i ova izložba nadovezuje se na niz prethodnih čija raznorodna tematika ima jednu poveznicu – privrženost umjetnika rodnome kraju koji je za Donellija nepresušni izvor slikarskoga nadahnuća.

 „Mogli bismo reći da postoje svije strane ovog umjetnika; jedna naklonjena materičnosti kamena i oblikovanju skulpture, a druga mekša, pikturalna koja je privržena slikanju i njegovanju crteža. Iako njegovi akvarelni radovi predstavljaju zaseban opus, spoj ove dvije umjetničke osobnosti je vidljiv kroz bogatstvo teksturalnih kvaliteta u prikazima zidova, drvenih vrata i detalja izrađenih od metala kroz vrlo zahtjevnu i delikatnu tehniku akvarela. Donellijevi prizori konoba djeluju naslikani velikom lakoćom, premda je poznato kako akvarel ne trpi dorađivanja i zahtijeva slikanje u jednom dahu. Bilježenje detalja koji su nadahnuli umjetnika ih likovno uobliči, održavajući i svojevrsnu nostalgiju prema prošlim vremenima. Promatrajući i prolazeći pored starih konoba, Donelli kistom transponira na papir bogatstvo tradicije i ljepotu svakodnevnih predmeta u njihovoj nesavršenosti“, napisala je Barbara Gaj u predgovoru kataloga izložbe.

Ivo Donelli rođen je u Metkoviću 1954. godine. Osnovnu školu završio je u Pločama, a potom u Splitu Školu za primijenjenu umjetnost, Odjel za kiparstvo. Pedagošku akademiju – likovni odgoj i povijest umjetnosti završio je u Splitu, a danas radi kao redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na Odsjeku za konzervaciju – restauraciju.

Izložba ‘Neretvanske konobe’ otvorena je povodom 600. obljetnice prvoga pisanoga spomena Metkovića. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, a pod pokroviteljstvom Grada Metkovića. Svi koji žele pogledati izložbu, mogu to napraviti u Galeriji GKS-a do 29. lipnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content