U Arheološkome muzeju Narona otvorena izložba ‘Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića’

 

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu jučer je otvorena izložba ‘Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića’, autorice Konstante Bukovac.

Izložba je otvorena povodom obilježavanja 600 godina od prvoga pisanoga spomena Metkovića, a sa svrhom educiranja posjetitelja o važnosti očuvanja te istraživanja arheološke baštine.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Naime, pri obilascima nalazišta, djelatnici Arheološkoga muzeja Narona su uočili brojne devastacije nastale djelovanjem prirode i čovjeka. Trenutno stanje dijela arheološke baštine prezentirali su kroz izložbu, čiji opus čine fotografije 14 lokaliteta, a kojima je autor Marin Veraja.

„Arheološku baštinu trebamo sačuvati prvenstvenu od ljudi. To je baština koja nam može dati informacije o prošlosti stanovnika ovoga područja, o načinu života naših predaka, Nažalost, povijesni izvori o Metkoviću imaju mnogo praznina o srednjemu vijeku, o ranome vijeku, prvenstveno o tome kako su ljudi živjeli, čime su se bavili te kako su izgledala njihova naselja. To je sve ono što nam arheološke informacije, putem istraživanja, mogu dati. Zbog toga bi arheološku baštinu, uz zakone, trebali svi mi štititi“, istaknula je autorica izložbe Konstanta Bukovac, viša kustosica u Arheološkome muzeju Narona.

Izložba ‘Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića’ otvorena je do 13. srpnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content