Predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću na svečanom obilježavanju 180. obljetnice Matice hrvatske

 

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je danas, 13. lipnja 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske. Svečanom obilježavanju nazočili su i predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne istaknuvši da je Matica živjela u pet država, ali je uvijek za svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini. Također je istaknuo da Matica nikada nije bila „zagrebocentrična“, dapače, poticala je djelovanje ogranaka u svakom gradu, uključujući i predstavnike 15 ogranaka iz BiH.

dina_baner
Zemlja loših

Miro Gavran je naglasio važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je rezultiralo povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sada Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku. Tako će on ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a odnosit će se na javnu upotrebu materinskog jezika. Gavran je zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio „trenutak Hrvatske sloge“. Premijer

Premijer Andrej Plenković je dodao da je „Matica povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani“ te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost. Stavio je naglasak na slogu i zajedništvo kao preduvjet smanjenja tenzija i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta. Uz veliku potporu sve što je predsjednik Gavran izrazio, premijer Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U svečanom prigodnom programu u HNK je nastupio komorni zbor „Ivan Filipović“ kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike su interpretirali dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a uzvanici su ujedno pogledali i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Piše: prof. Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content