Održana sjednica Gradskoga vijeća Grada Metkovića

 

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković jutros je održana 7. sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je usvojeno 30 točaka.

Sjednica je započela točkama koje se odnose na donošenje odluka o izradi urbanističkih planova. Tako su gradski vijećnici donijeli Odluku o donošenju urbanističkoga plana uređenja ‘Pržine 2’, Odluku o izradi Urbanističkoga plana uređenja ‘Vilinovac’ te Odluku o izradi Urbanističkoga plana uređenja ‘Desna obala’.

„Osim te tri odluke, na ovoj sjednici Gradskoga vijeća pokrenuli smo postupak trećih izmjena i dopuna Prostornoga plana uređenja Grada Metkovića. Sve te odluke, koje se donesu, omogućit će izgradnju, nove investicije i širenje grada Metkovića“, kazao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Na sjednici Gradskoga vijeća usvojena su i izvješća o radu te financijska izvješća gradskih ustanova i tvrtki, a donesena je i odluka o davanju suglasnosti Čistoći Metković za kreditno zaduživanje.

„Ta točka odnosi se a izgradnju kompostane za koju smo dobili 12 milijuna bespovratnih EU sredstava. Očekujemo od Fonda još određeni iznos, ali Čistoća se kreditno zadužila u iznosu od 6 milijuna kn te je Grad Metković samo dao suglasnost za kredit koji će oni uspješno i uredno vraćati. Naime, samom izgradnjom kompostane omogućit će se da Grad Metković prihvaća biootpad sa svih okolnih područja, Pelješca, Makarske, Dubrovnika itd., te će ona svakako biti isplativa investicija. Osim kompostane, gradimo i sortirnicu te uskoro očekujemo njen dovršetak. Izgradnjom kompostane i sortirnice, Grad Metković će biti jedan od rijetkih gradova koji će imati zaokružen sustav gospodarenja otpadom. Na današnjem dnevnom redu trebali smo imati i točku koja se odnosi na Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Metkovića, ali sam predložio da se ta točka izostavi. Istaknuo bih da su sve jedinice lokalne samouprave bile dužne donijeti tu odluku do kraja siječnja. Kao ni brojni drugi gradovi, mi je nismo donijeli jer će rezultirati povećanjem cijene odvoza otpada. Tu imamo kategoriju fizičkih osoba, kojima se cijena neće previše povećati, ali s obzirom da smo njima smanjili tu fiksnu cijenu, ista će porasti pravnim osobama, što u ovom trenutku nikako nisam htio dopustiti. Razgovarat ćemo ponovno s direktorom Čistoće, oporbenim vijećnicima te ćemo donijeti odluku koja će biti najprihvatljivija za naše obrtnike i poduzetnike“, istaknuo je Milan te dodao kako je Gradsko vijeće usvojilo i Prijedlog Odluke o uključenju Grada Metkovića u program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje – POS.

„Svi znamo da cijene nekretnina na području grada rastu, a želimo mladima omogućiti da po što povoljnijim uvjetima kupe svoju nekretninu te ostanu u Metkoviću. Zbog toga idemo u izgradnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje“, naglasio je Milan.

Gradski vijećnici usvojili su i prijedlog Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Metkovića. Gradonačelnik Milan je naglasio kako je odluci o vraćanju naplate parkinga prethodila cjelovita i iscrpna analiza.

„Prije vraćanja naplate parkinga napravili smo zaista cjelovitu analizu. Na području grada su sada uređene sve lokacije te su riješeni imovinsko-pravni odnosi, kojima je naplata parkinga, nakon donošenja ove Odluke, u potpunosti zakonita, što prije nije bio slučaj. Također, mi sada imamo povećani broj parkirnih mjesta. Kada se naplata parkinga ukidala, na području Grada je bilo 568 parkirnih mjesta, a u ovom trenutku ih imamo 655. Ono što me posebno iznenadilo kada smo radili analize jest da se u ovih pet godina broj registriranih motornih vozila povećao sa 7260 na njih 8724. Sve to rezultira prometnim neredom. Danas smo donijeli samo Odluku o naplati parkinga, a s Pravilnikom ćemo regulirati sve ono što će zanimati naše građane , a najvažnije, cijenu povlaštene karte koja sigurno neće biti veće u odnosu na 2017. Može biti samo manja i bit će zasigurno prihvatljiva za naše sugrađane“, naglasio je Milan.

Na sjednici Gradskoga vijeća donesena je i odluka o dobitnicima javnih priznanja Grada Metkovića, koja se dodjeljuju prigodom blagdana Sv. Ilije – Dana Grada Metkovića 20. srpnja 2022. godine.

Ovogodišnji laureati su:

  • Zdenka Draženović, posmrtno – Nagrada Grada Metkovića za životno djelo
  • Tomislav Veraja – Nagrada Grada Metkovića za životno djelo
  • Markica Vuica – Nagrada Grada Metkovića ‘Sv. Ilija’ u području ekologije i turizma
  • Gorki Dumanić – Nagrada Grada Metkovića ‘Narona’ u području kulture
  • Dubravka Šešelj – Nagrada Grada Metkovića ‘Narona’ u području kulture
  • Željko Medić – Nagrada Grada Metkovića ‘Narona’ u području obrazovanja
  • Ženski rukometni klub Metković – Nagrada Grada Metkovića ‘Ždral’ u području sporta

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content