Vraća se jedan od najstarijih streetball turnira u Hrvatskoj – Međunarodni Streetball turnir Metković

 

Nakon pet godina, na košarkaško igralište Gimnazije Metković vraća se jedan od najstarijih streetball turnira u Hrvatskoj – Međunarodni Streetball turnir Metković.

Metkovsku tradiciju na košarkaško igralište vratila je skupina mladih entuzijasta u suradnji s Udrugom malonogometnih amatera. Program započinje u petak, kada su na rasporedu utakmice za juniore, dok će u subotu igrati seniori.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Više o samome turniru i očekivanjima saznali smo u razgovoru s Markom Totom, jednim od organizatora.

Nakon pet godina vraća se Međunarodni Streetball turnir Metković. To je ukupno 22. izdanje turnira, a po prvi put u vašoj organizaciji. Kako je došlo do ovogodišnjega turnira?

Mi smo skupina mladih entuzijasta, a cjelokupna ideja za organizaciju Streetball turnira krenula je prije godinu dana kada smo na košarkaškom igralištu crtali mural Draženu Petroviću. Tada smo uočili da se na igralištu stvorio ‘šušur’, a posebice među mlađim generacijama, koje su pokazale interes za ono što radimo. Upravo to nam je bio motiv za organizaciju turnira. Prošle godine nismo mogli krenuti u realizaciju zbog koronavirusa i epidemioloških mjera, ali ove godine je poprilično pogodna situacija, pa smo odlučili krenuti. Skupina samih organizatora sastoji se od nas koji smo oduvijek provodili svoje vrijeme na košarkaškom igralištu, a uz mene su to Ivan Medić, Stipe Marević, Dražen Knežić i Luka Obrvan. To je najuža ekipa koja je zadužena za organizaciju. Uz nas je tu, naravno, Nikica Medak – čovjek koji je tu od prvoga turnira te jedan veliki entuzijast koji u sve to ulaže mnogo energije. Istaknuo bih i predsjednika Udruge malonogometnih amatera Ivana Plećaša koji nam je mnogo pomogao. Metković Streetball jedan je od najstarijih streetball turnira u Hrvatskoj te tradicija u Metkoviću. Stoga smo ga mi odlučili ponovno oformiti, ne samo za ovu godinu, već i za naredne godine. Doista smo napravili sve, u vidu organizacije, marketinga i produkcije, kako bi ovaj događaj prešao lokalne okvire.

Međunarodni Streetball turnir igra se dva dana. Prvi dan je rezerviran za juniore, a drugi za seniore. Iako još nisu završene prijave za ekipe, koliko ih je dosada prijavljenih i tko je sve najavio svoj dolazak?

Streetball, odnosno, košarka 3×3 je sport koji je prošlih godina doživio veliku popularizaciju, a postao je i olimpijski sport. U Hrvatskoj, odnosno, u našoj regiji, nije toliko zaživio, koliko npr. u sjevernom dijelu Hrvatske. Ipak, mi smo prepoznali priliku jer mali grad je zaista podložan za napraviti jednu dobru priču. Što se prijava tiče, one traju do 14. srpnja. U seniorskom dijelu turnira imamo velik broj ekipa. Izdvojio bih Košarkašku 3×3 reprezentaciju Hrvatske koja je prepoznala naš trud. Danas se prijavila i reprezentacija Crne Gore, a dolaze i neke od boljih regionalnih reprezentacija. Malo me žalosti što većina ekipa u juniorskom dijelu turnira dolazi sa ‘strane’. Kako sam već rekao, naš motiv je bio da privučemo što više mlađih, ali nadamo se da će lokalna djeca na dan turnira vidjeti kakav je to događaj te kakav to događaj tek može biti, tako da će to vjerojatno probuditi interes. Moram istaknuti kako su i velika košarkaška imena podržala naš projekt, od Damjana Rudeža koji je odigrao nekoliko sezona u NBA-u te je bio standardni član Hrvatske košarkaške reprezentacije, preko Zorana Planinića, koji je također bio član reprezentacije, odigrao nekoliko sezona u NBA-u te u europskoj košarci, pa do Vlade Alanovića, člana legendarne ekipe koja je igrala protiv Michaela Jordana i legendarnog Dream Teama.

Imate li podršku i lokalne zajednice u organizaciji turnira?

Mi smo prvo kontaktirali gradonačelnika Dalibora Milana koji je odmah prepoznao projekt i dao nam potpunu podršku u realizaciji. Od samoga početka surađivali smo s predsjednikom Sportske zajednice Grada Metkovića Antom Zovkom i ovim putem mu se zaista zahvaljujem jer je s nama odradio ogroman posao. Generalno, lokalna zajednica je, uz određene iznimke, prepoznala naš projekt te smo skupili i zavidan broj sponzora.

Kada promatramo vaše objave na službenim društvenim mrežama Turnira, vidimo i da je produkcijski dio na vrlo visokoj razini. Tko je zadužen za taj dio?

Kada smo krenuli u realizaciju projekta, spojila se skupina nas koji smo potpuno različiti jedan od drugoga i svatko je donio određene vještine. Svatko je na neki svoj način u nečemu pridonio i mislim da upravo tako možemo mnogo pridonijeti zajednici. Upravo je to čar maloga grada jer svatko ima svoje kontakte i resurse. Kada je u pitanju produkciji dio pohvalio bih kolegu Stipu Marevića koji radi odličan dio vezan za grafiku.

Ne sumnjamo da će za vikend biti zaista sjajna atmosfera na košarkaškom igralištu. Možete pozvati sve naše sugrađane da vam se pridruže.

Želio bih pozvati sve ljude koji žele uživati u dobroj uličnoj košarci, ali i u dobroj atmosferi da nam se pridruže. Dolaze nam najbolje od najboljih ekipa i garantiramo odlučni atmosferu. Bit će hrane i pića, imat ćemo DJ-a te tribine koje će moći primiti velik broj publike. Očekujemo jedan odličan provod. Petak će biti uvertira, a pravi spektakl očekujemo u subotu.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content