Na Terasi Ljetne scene u petak koncert Kvarteta tuba ‘XL’

 

U sklopu programa Metkovskoga ljeta na Terasi Ljetne scene GKS-a Metković u petak, 22. srpnja u 21 sat koncert će održati Kvartet tuba ‘XL’.

Koncert organizira Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućili su ga Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Metković. Ulaz je slobodan.

Back to black_baner
Back to black_baner

Biografija kvarteta:

U želji da se našoj sredini što više približe svjetski izvoditeljski trendovi, Krunoslav Babić je utemeljio 2002. godine Kvartet tuba XL, prvi takav komorni sastav na ovim prostorima. Budući da se tuba ponajprije smatra orkestralnim glazbalom, želja im je bila pokazati da i taj instrument može muzicirati komorno pa čak i solistički.

Širok repertoar sastava seže od djela starih majstora (da Palestrina,Bach,Händel itd.), klasike i romantike sve do suvremenih skladatelja i jazza, disca i rocka. Uz izvođenje izvorne literature za kvartet tuba, takvi sastavi posežu i za obradama velikih hitova barokne i klasične glazbe. Autori aranžmana su vodeći limeni puhači druge polovine XX. stoljeća, solisti glasovitih europskih i američkih orkestara ili sveučilišni profesori. Uz Jeana-Francoisa Michela, ,Davida Werdena ili Johna Fletchera,u promicanju literature za tubu i eufonij osobito se ističe Amerikanka Gail Robertson , Mike Forbes i John Stevens.

Članovi kvarteta tuba XL nakon završenih glazbenih akademija redom su se profesionalno usavršavali kod najpriznatijih stručnjaka u svijetu kao što su R. Bobo, M. Culbertson, J. Bazsinka, W. Hilgers, D. Perantoni, B. Slokar, R. Vlatković i drugi. Nakon nekoliko početnih koncerata publika je prepoznala kvalitetu i posebnost ovog ansambla te za sobom ima već sad velik broj koncerata u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija, SAD, Malesya, Thailand, Australia, itd.)

Kvartet XL do sada je snimio i izdao i četiri nosača zvuka 100 i 101% TUBA pod etiketom Aquarius recordsa, 102% TUBA pod etiketom izdavačke kuće Cantus sa djelima vodećih hrvatskih skladatelja posvećenih i napisanih upravo za Kvartet“ XL“ te također i autorski CD iz pera Mladena Tarbuka “Tuba’s revenge“ posvećen u cijelosti glazbi za tubu. Članovi kvarteta XL profesionalno su angažirani na solističkim pozicijama u vodećim hrvatskim orkestrima te orkestrima u regiji.

XL Kvartet danas čine glazbenici Viktor Kirčenkov na Wagner tubi, Mario Šincek na Euphoniju, Jurica Rukljić i Krunoslav Babić na Kontrabass i Bass tubi.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content