Svečano je otvoren Pelješki most

 

Sinoć je svečano otvoren Pelješki most, čime je jug Hrvatske povezan s ostatkom države. Svečanom otvorenju nazočili su brojni uzvanici, a tijekom trajanja ceremonije, most je okružilo stotine brodica.

Okupljenima su se na ceremoniji obratili predsjednik RH Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministar Oleg Butković, župan Nikola Dobroslavić, a prikazana je i video poruka kineskog premijera Li Keqianga. Svečanom otvorenju nazočio je i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan sa suradnicima.

Za vrijeme trajanja ceremonije nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar, kulturno-umjetnička društva iz DNŽ, a pjesmom su slavlje uveličali i Pučki pjevači Župe sv. Nikole biskupa. Most je otvoren uz veličanstveni vatromet, tijekom kojega su njime prošli Rimčeva Nevera te trostruki europski prvak Niko Pulić. Poslije toga, most je blagoslovio dubrovački biskup Roko Glasnović, a potom je uslijedio defile motorista – 1. i 4. brigade HV-a. Promet motornim vozilima krenuo je od ponoć.

Inače, Pelješki most izgrađen je u sklopu projekta “Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom”. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 526 milijuna eura (s PDV-om), a sufinanciran je u iznosu od 357 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cijeli projekt odvijao se kroz izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih cesta te izgradnju stonske obilaznice. Gradnja Pelješkog mosta započela je 2018. godine, a izvođač je bio kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Duljina mosta je 2402 m, a širina 22,2 m.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content