U idućem tjednu Neretvom će zaveslati više od 600 lađara i lađarica

 

U idućem tjednu Neretvom će zaveslati više od 600 lađara i lađarica. Istaknuto je to na konferenciji za medije Udruge lađara Neretve na kojoj je predstavljen program Tjedna lađe na Neretvi, u sklopu kojega će se održati 25. Maraton lađa te 9. Maraton lađarica.

Na konferenciji su govorili predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić, član nadzorno-stegovnog odbora Udruge Ante Šprlje i direktor organizacijskog odbora Maratona lađarica Pavo Delija.

Lađarska događanja tradicionalno započinju u srijedu, 10. kolovoza utrkama za startne pozicije u Opuzenu. Nastavljaju se u četvrtak, 11. kolovoza kada će se održati 9. Maraton lađarica na kojem ove godine nastupa 11 lađarskih ekipa, njih sedam iz Neretve te četiri koja dolaze izvan doline Neretve. Start je u 18:30 ispod Lučkoga mosta u Metkoviću, a cilj u Opuzenu, u kojem će se održati dodjela nagrada te zabava. U petak, 12. kolovoza u Gradskome parku u Metkoviću u 18 sati započinje 1. Festival tradicija – Đakovo u Neretvi, odnosno Dan Slavonije i Baranje na Neretvi. U sklopu festivala, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo će Neretvanima predstaviti svoje običaje, proizvode, hranu i vino, a sva prikupljena sredstva od prodaje bit će donirana za kupnju mamografa u Dnevnoj bolnici Metković. U subotu, 13. kolovoza na rasporedu je 25. Maraton lađa na kojemu se za Veliki štit kneza Domagoja natječe 30 lađarskih ekipa, a u samoj organizaciji sudjeluje više od 150 ljudi. Od ukupnog broja prijavljenih ekipa, dvije su iz inozemstva (BiH i Srbije), deset koje dolaze izvan područja doline Neretve te jedna debitantska (UL Studenti Split). Cilj je u Pločama, nakon čega će se održati dodjela medalja i nagrada te koncert Daleke Obale i Jure Stublića.

I ove godine, Maraton lađa prenosit će Hrvatska radio televizija na drugom programu, a u samoj realizaciji izravnoga prijenosa radit će više od 100 njihovih djelatnika. Izravni prijenos i ove godine bit će i na Radio Delta te na Radio Ploče.

Iz UL Neretva su pozvali sve Neretvane i njihove goste da u idućem tjednu podrže sva događanja, a posebice maratone lađa i lađarica te tako sudjeluju u predivnim prizorima s Neretve koji će obići cijeli svijet. Dodajmo i to kako je na konferenciji istaknuto kako je neretvanska lađa postala i nematerijalno kulturno dobro Hrvatske. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content