‘O Metkoviću prvi put’ – održano uprizorenje prvoga pisanoga spomena Metkovića

 

Metkovsko amatersko kazalište večeras je na Velikoj rivi izvelo uprizorenje ‘O Metkoviću prvi put’.

Naime, 17. siječnja 1422. godine dubrovački su carinici na rijeci Neretvi pod Metkovićem presreli lađu ser Mata Getaldića, dubrovačkoga trgovca  i zaplijenili tovar. On se potužio dubrovačkome knezu na carinike, što je ostalo zapisano u dubrovačkome arhivu na dan 30. siječnja 1422. Ta tužba prvi je spomen Metkovića u pisanim dokumentima, a uprizorenje događaja večeras je izvelo Metkovsko amatersko kazalište.

Ulogu Ser Mata Getaldića tumačio je Dado Kozarić. Carinika Pera Primića tumačio je Josip Talajić, a drugoga carinika Stanka Sladinovića Toni Krilić Skuša. Jure Talajić tumačio je lik Ser Vlaha Sorga, dubrovačkoga kneza, a njegovu suprugu, gospođu Luciju Lucu Sorgo Željka Bulić. Dino čolaković glumio je Getaldićevu slugu, a u uprizorenju su sudjelovali i članovi KUD-a Metković i Udruge veterana IV. gardijske brigade DNŽ.

Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a za izbor glazbe i rasvjetu je zaslužan Mario Erceg. Kostimograf je bila Danica Dedijer, a savjetnik povjesničar Lovro Kunčević. Producentica je Magdalena Medar Ujdur, a za organizacijsku provedbu, šminku i frizuru zaslužna je Željka Bulić. Inspicijentica je bila Jadranka Bulić, a šaptačica Ana Govorko. Krojačke i scenografske radove je realizirao Dino Čolaković.

Događaj je održan u organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content