Predstava ‘Sretna kućica’ održana u Gradskome parku

 

U organizaciji Gradske knjižnice Metković u Gradskome parku održana je predstava za djecu ‘Sretna kućica’.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz, u režiji Morane Dolenc, a u izvedbi Zlatka Vicića, nastala je prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana. Napisana je prema istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana.

Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove.

Ova mala putujuća predstava, na maštovit i poučan način približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Slikovnica Sretna kućica 2014. godine na sajmu knjige Interliber osvojila je književno-likovnu nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu prema odabiru dječjeg žirija kojeg je činilo 241 dijete u dobi od pet do deset godina. 

Predstava Sretna kućica dobila je nagradu dječjeg žirija Zlatna žirafa za najbolju predstavu festivala 2020. na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, Slovenija te nagrada za najbolju scenografiju Luči Vidanović na 1. festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru 2021., BiH.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije