Pročelje GKS-a večeras svijetli crvenom bojom

 

Pročelje Gradskoga kulturnoga središta Metković večeras je osvijetljeno crvenom bojom. Metković se tako pridružio gradovima koji obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće, a koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Mnogo je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijima je Duchenne mišićna distrofija. Uzrok Duchenne mišićne distrofije i Becker mišićne distrofije je mutacija u genu koja ometa proizvodnju distrofina, što dovodi do slabljenja funkcije svih mišića. Taj gen se sastoji od 79 eksona, zbog čega se, simbolično, Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji obilježava 7. rujna. U svijetu više od 250.000 osoba živi s DMD, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu.

Crveni balon je simbol Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji. Osim na podizanje svijesti kao glavne svrhe globalne kampanje, svake se godine posebna pozornost posvećuje određenoj temi koja je značajna i zaslužuje više pažnje. Ove je godine tema “Žene i Duchenne” u okviru koje se posebno želi naglasiti:

  • žene nositeljice gena mogu imati i kliničke simptome koji mogu varirati od toga da ih uopće nema do toga da su izraženi kao i kod dječaka i muškaraca s Duchenne mišićnom distrofijom
  • iako se rijetko događa, moguća je pojava Duchenne mišićne distrofije i kod djevojčica
  • važno je da se majke, sestre i tete oboljelih od Duchenne mišićne distrofije testiraju, jer biti nositeljica gena Duchenne mišićne distrofije može utjecati na njihov svakodnevni život
  • svaka osoba s Duchenne mišićnom distrofijom, pokazivala simptome ili ne, treba podršku, kao i redovite kontrole.

Inicijativu osvjetljavanja poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika u Hrvatskoj povodom svjetskoga dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji pokrenuo je Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) koji se i ove godine tako pridružio svjetskoj kampanji World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom). Val crvenoga svjetla za Duchenne tako večeras svijetli u 19 hrvatskih gradova, a to su: Bjelovar, Čakovec, Đurđevac, Hvar, Križevci, Labin, Metković, Ogulin, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Sisak, Split, Šibenik, Varaždin, Vukovar, Zadar i Zagreb.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije