Učenici Gimnazije Metković obilježili Europski dan jezika

 

Učenici Gimnazije Metković obilježili su Europski dan jezika koji se od 2001. obilježava 26. rujna.

Cilj je tog dana štovanje svih jezika, kultura i tradicija, ali i stavljanje naglaska na doprinos osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti. Također se želi potaknuti povećanje individualne višejezičnosti te motivirati ljude u Europi na cjeloživotno učenje jezika. Na našem kontinentu govori se preko 60 različitih jezika i dijalekata, a važnost njihova očuvanja naglašava i Europska unija.

Učenici 4. C razreda Gimnazije Metković, zajedno s profesoricom Svjetlanom Bebić i knjižničarkom Antonijom Glamuzinom, organizirali su program povodom Europskog dana jezika. Provedena je aktivnost u kojoj su svi učenici škole dobili poruke na različitim europskim jezicima. Cilj aktivnosti bio je pronalaženje učenika koji su dobili istu poruku napisanu na različitim jezicima. Tri najbrže grupe nagrađene su darovima Goethe instituta.

  1. mjesto: Lucija Rotim, Magdalena Šimović, Ivan Gabrić, Ivan Ljubičić
  2. mjesto: Goran Martinović, Petar Blatančić-Vuković, Ivana Jurković, Lucija Musulin
  3. mjesto: Antea Volarević, Petra Jakić, Marijeta Popović, Duje Mihaljević

Ovaj dan obilježili su i učenici sa svojim gostima iz Njemačke, Grčke i Finske u sklopu Erasmus+ projekta Lecker und gesund čija je kordinatorica profesorica njemačkog jezika Ana Bebić. U projekt su uključene profesorice Ana Dragović, Angela Ćelić i Svjetlana Bebić. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije.

O vrijednosti učenja stranog jezika piše i učenik 2. C razreda, Goran Martinović, čiji je rad nagrađen sudjelovanjem u jezičnom kampu u Crikvenici u organizaciji Goethe instituta:

„U Crikvenici, u kampu koji je organizirao Gorthe-Institut proveo sam četiri nezaboravna dana. Učili smo njemački na nov, drukčiji i zanimljiviji način, a također sam upoznao i sprijateljio se s puno svojih vršnjaka iz različitih dijelova Hrvatske. Sudjelovali smo u brojnim radionicama; pjevali smo, glumili, a okušali smo se i u pisanju poezije na njemačkom jeziku. Ovo iskustvo pamtit ću cijeli svoj život i rado bih išao ponovno ako mi se ukaže prilika“, napisao je Martinović.

Izvor: Gimnazija Metković 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije