U Metkoviću otvoren 18. Neretvanski, znanstveni i književni susret posvećen Petru Šegedinu

 

U organizaciji Društva hrvatskih književnika, Južnohrvatskoga ogranka DHK, Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Općine Orebić ovoga vikenda se u Metkoviću i Orebiću održava 18. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu.

Program je otvoren danas u Gradskome kulturnom središtu Metković. Na samome otvorenju je predsjednica Južnohrvatskoga ogranka DHK Anita Martinac izrazila zahvalnost Ogranku Matice hrvatske u Metkoviću, pri čemu je uručila zahvalnicu predsjednici metkovskoga Ogranka prof. Zorani Vekić. Tijekom dvodnevnoga književnoga, znanstvenoga i kulturnog druženja o životu i djelu poznatoga hrvatskoga književnika i akademika govorit će brojni sudionici, među kojima su prof. dr. sc. Šimun Musa, akademik, Mostar; Mile Pešorda, akademik. Zagreb; prof. dr. sc. Antun Lučić, književnik Mostar; prof. dr. sc. Marina Kljajo Radić, književnica Mostar; Stjepan Šešelj, književnik, Zagreb; Pero Pavlović, književnik Neum; Ružica Martinović Vlahović, književnica, Slavonski Brod; Hrvoje Barbir Barba, književnik, Ploče; Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku; Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću; Anita Martinac, predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK.

Program se nastavlja sutra u Orebiću gdje sudionici gostuju u Pomorskom muzeju te u Narodnoj knjižnici. U sklopu programa obići će i Franjevački samostan Gospe od Anđela, Kapetansko groblje i grob Petra Šegedina.

Inače, Petar Šegedin bio je hrvatski književnik, akademik, intelektualac i kulturni djelatnik rodom s Korčule. Bavio se književnošću te pisao novele, romane, eseje i putopise. Također je obavljao mnoge dužnosti u kulturnom i prosvjetnom sektoru. Šegedin je stajao i na čelu Društva hrvatskih književnika 1953. godine i još jedanput od 1968. do 1970., a 1989. godine izabran je za predsjednika Matice hrvatske. Od 1963. godine bio je izvanredni član Razreda za književnost, a od 1963. redoviti član HAZU. Godine 1961. bio je među utemeljiteljima Foruma, časopisa Razreda za književnost HAZU. Godine 1991. dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije