U Prirodoslovnom muzeju otvorena Memorijalna izložba Nikole Vučkovića

 

U Prirodoslovnom muzeju Metković jutros je otvorena Memorijalna izložba Nikole Vučkovića pod nazivom ‘U mediteranskoj noći’.

Uz ravnateljicu Muzeja, Ivanu Baće izložbu su otvorili gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i slikarica Dragana Nuić Vučković, supruga pokojnoga priznatoga metkovskog umjetnika. 

dina_baner
Zemlja loših

Naime, u Prirodoslovnom muzeju Metković čuvat će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja. Riječ je o donaciji njegove supruge Dragane Nuić Vučković, a ta ostavština ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega.

Nikola Vučković (5. 1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo, bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba Grada Metkovića te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“ te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje, u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja: Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985., Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005., Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005., Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin, Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006., Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007., Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009., Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009., Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011., Nagrada Grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Izložba ‘U mediteranskoj noći’ u Prirodoslovnom muzeju Metković ostaje otvorena do 20. prosinca. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content