U Galeriji GKS-a koncert održali Marko Zavišić i Domagoj Gušćić

 

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković večeras su koncert održali Marko Zavišić na klarinetu te Domagoj Gušćić na klaviru.

Publici se na početku koncerta obratila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, a na programu mladih glazbenika bila su djela Johanesa Brahmsa, Brune Vlaheka te Josepha Horovitza.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Organizator koncerta bila je Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućen je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH te Grada Metkovića.

Klarinetist Marko Zavišić svoje glazbeno obrazovanje započeo je u dobi od deset godina u Opuzenu. Nakon osnovne škole preselio se u Zagreb kako bi nastavio svoje obrazovanje u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski (prof. Luka Vlahović), a zatim diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof.dr. Davor Reba). U međuvremenu je također studirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani (prof. Tadej Kenig). Sudjelovao je na majstorskim tečajevima kod renomiranih glazbenika i klarinetista (Francois Benda, Radovan Cavallin, Phillip Couper, Nikola Srdić, Tadej Kenig, Silvie Hue, Sharon Kam, Guy Depluis, itd.).

Već u dobi od 16 godina Marko Zavišić privukao je pozornost svojim nastupom uz školski Simfonijski orkestar, s kojim je izveo Mozartov Koncert za klarinet i orkestar u A-duru, KV. 622 u Zagrebu i Veroni (Italija). Od tada je održao brojne koncerte i recitale u svojoj Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih su najistaknutiji solistički koncerti sa Zagrebačkim orkestrom mladih, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar. Dobitnik je brojnih nagrada na natjecanjima među kojima ističe prvu nagradu na državnom natjecanju (2006.), četiri godine kasnije plasirao se kao jedini natjecatelj u finalnu etapu na istom natjecanju i treću nagradu Natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo. Dobitnik je tri posebne rektorove za sudjelovanje na kapitalnim projektima Muzičke akademije. Održao je solističke recitale i koncerte na renomiranim festivalima (Mladi u Lisinskom, Mladi za mlade, Samoborska glazbene jesen, Osorske glazbene večeri, Virtuozo i dr.). Kao komorni glazbenik surađivao je s kvintetom “mali b”, s kojim je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Tunis, Jordan, Španjolska, itd.). Dok je na području orkestralne glazbe, surađivao s većinom hrvatskih simfonijskih orkestara. U svom je radu surađivao s mladim hrvatskim skladateljima, izvodeći djela pisana za klarinet kao Tomislav Oliver, Goran Gordan Tudor, Miro Kadoić, Emil Cossetto, Tena Ivana Borić, Luka Marohnić, itd.

Marko Zavišić se uspješno bavi pedagoškim radom kao profesor klarineta u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici i osvaja brojne nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Također je član Max Bruch tria te je jedan od mentora u Zagrebačkim mladim filharmoničarima (orkestru mladih talenata u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži).

Klavirist Domagoj Gušćić diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima se ističu Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov, Irina Kataeva i mnogi drugi. Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, Domagoj je nastupao u Austriji, SADu, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italijim Mađarskoj i Sloveniji. Također je održao recitale u Zagrebu i mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske. Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca.

Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizijom, s kojimsje sudjelovao na koncertima u ciklusu Kanconijer te snimao za potrebe emisije Maestro. Sudjelovao je u ciklusima “Mladi u Lisinskom“ te “Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj” kao solist i kao komorni glazbenik. Ostvario je zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu među kojima se ističu recital s djelima S. Rahmanjinova na kojem je gostovala Ivana Krajina, sopran, te nastup na večeri 24 sata F. Chopina. S violinisticom Tarom Horvat ostvario je zapažene nastupe u Hrvatskoj i Italiji, među kojima se ističu dva recitala na međunarodnom festivalu “Nei suoni dei luoghi”. Od 2014. sudjeluje na Vareš Classic Festivalu s violinisticom Andreom Nikolić te baritonom Matijom Meićem. Sudjeluje od 2012. na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji “Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost” u Odessi, Ukrajini gdje je održao recital s predavanjem.

Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble). Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnički suradnik.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content