Izložba slika ‘Bojom kroz spektar slobode’ otvorena u Galeriji GKS-a

 

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću sinoć je u Galeriji GKS-a otvorena izložba slika ‘Bojom kroz spektar slobode’ autora Julije Stapić i Augustina Kujundžića.

Uz autore, izložbu je otvorila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću prof. Zorana Vekić. Opus izložbe čine slike nastale tehnikom ulja na platnu, na kojima prevladavaju motivi dalmatinskoga krajolika – ljudi, stare kamene kuće, crkve, životinje, pejzaži itd. Izložba je posvećena hrvatskim braniteljima, pa neke od slika prikazuju i motive vezane za rat.  

Kino_baner
Kino_baner

„Varijantom poetskog realizma, s prevladavajućom lirskom konotacijom, Julija i Augustin mjerom slikarske spontanosti interpretiraju karakteristična stanja i situacije juga upisanih u scene emotivne bliskosti. Njihove slike nisu samo lijepe ili lijeporiječive, one prolaze tu plošnu interpretaciju, interveniraju, ne dopuštaju da naši vrijedni, a ugroženi aspekti običnog života ostanu nezapamćeni i da nestanu pod prijetnjom suvremenih promjena. Oni slikaju ono što nestaje. S njima smo tu – doma! I jedno i drugo nude nam jak figurativni izričaj koji iznova stvara neumornu strast i zaraznu ljubav prema onome što ostaje. Iskonsko, vječno opuštajuće“, napisala je u predgovoru kataloga izložbe prof. Zorana Vekić.

Julija Stapić je rođena u Zagvozdu, a urednica je desetak zbirki pjesama i kataloga. Pisala je za mnoge časopise te zbornike. Dobitnica je književne nagrade za monodramu ‘Litnja žega’ te ostalih nagrada i priznanja. Slikarskom se javnosti predstavila početkom 90-ih, a dosada je sudjelovala na 36 samostalnih te više od 50 skupnih izložbi. Sudjelovala je i na mnogim likovnim kolonijama, a već 15 godina aktivno sudjeluje na likovnoj koloniji HVIDRE. Svestrana umjetnica je veliki dio svoga rada posvetila nezbrinutoj djeci, djeci oboljeloj od malignih bolesti te braniteljima.

Augustin Kujundžić Ago rođen je u Imotskom. Bavi se glazbom kao kantautor, objavljuje pjesme te je član dalmatinske klape ‘Sv. Mihovil Proložac’. Osim glazbom, bavi se i slikarstvom. Izlagao je na šest samostalnih izložaba, na više skupnih te na kolonijama slikara, osobito humanitarnoga karaktera. Kujundžićeva umjetnička svestranost proteže se i na pisanu riječ te je objavio pet knjiga. Piše humoristične tekstove od kojih neke čita u emisiji ‘Kad se smijah, tad i bijag’, HRT Radio Splita.

Izložba ‘Bojom kroz spektar slobode’ u Galeriji GKS-a ostaje otvorena tijekom studenoga. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content