Pročelje GKS-a večeras svijetli ljubičastom bojom

 

Pročelje Gradskoga kulturnoga središta Metković večeras je osvijetljeno ljubičastom bojom. Metković se tako pridružio gradovima koji obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko 6 % živorođenih.

dina_baner
Zemlja loših

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Ljubičasta boja postala je simbol obilježavanja ovog dana jer predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Naime, prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima.

S ciljem povećanja svijesti te dodatne edukacije o problemima te potrebama prijevremeno rođene djece, poznate znamenitosti, građevine i spomenici u Hrvatskoj večeras svijetle ljubičastom bojom.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content