Prosinačke svečanosti – koncert održala pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko

 

U sklopu programa Prosinačkih svečanosti sinoć je u Galeriji GKS-a Metković koncert održala pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko.

Podrug Kossjanenko metkovskoj se publici predstavila kompozicijama Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa, Sergeja Prokofjeva, Claudea Debussyja i Dore Pejačević.

Back to black_baner
Back to black_baner

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućili su ga Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Metković.

Biografija umjetnice

Vesna Podrug Kossjanenko rođena je u Splitu. Tu je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je šest prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji. Maturirala je 1986. god. Iste je godine dobila stipendiju «Ivo Pogorelić» koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo.

Godine 1986. započinje studij na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode. 1988. snimala je za ORF, austrijsku televiziju. 1989. bila je stipendistica Austrijskog ministarstva za znanost. 1992. Završava studij klavira naslovom Magistra umjetnosti. 1992.-1994. usavršavala je klavirsku komornu glazbu kod prof. Georga Eberta. 2000. završila je na istom Univerzitetu i pedagoški odjel za naslov profesora s odličnim uspjehom.

Već za vrijeme studija Vesna Podrug svira brojne recitale: Bösendorfer Saal – Beč, Seckau – Tjedni kulture, Radtstadt – Kulturno ljeto, Dalmacijakoncert, Egremont-Velika Britanija, Splitsko i Hvarsko ljeto te nastupa solistički s orkestrom HNK u Splitu pod ravnanjem Borisa Papandopula, Ive Lipanovića svirajući Mendelssohnov Rondo, 2. koncert Beethovena i 1. koncert Chopina. Od 2000. do 2005. Vesna Podrug je osam puta izvela Beethovenov 5. koncert s Orkestrom bečke državne opere u Beču. Održala je brojne solističke koncerte sa Simfonijskim orkestrima HNK-a Osijek, Simfonijskim orkestrom HNK-a Split, Državnim Filharmonijskim orkestrom  Kazahstana i komornim orkestrom „Splitski virtuozi“ s izvedbama djela Ludwiga van Beethovena, Alfreda Schnittkea i Borisa Papandopula.

Vesna Podrug nastupala je s renomiranim umjetnicima – Davidom Grigorjanom, Wladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem u poznatim koncertnim dvoranama kao «Musikverein», «Konzerthaus» i «Staatsoper» u Beču, «Vatroslav Lisinski» i «Hrvatski Glazbeni Zavod» u Zagrebu, «Conservatorio Giuseppe Verdi» u Milanu.

Održala je brojne koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Kazahstanu i Hrvatskoj.

Iz toga se posebno ističu koncerti s belgijskim violistom Michaelom Kugelom te američkom sopranisticom Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama 2002., s francuskim violistom Gerardom Causseom na festivalu u Hartbergu/Austrija 2006., s austrijskim flautistom Karl-Heinz Schützom na Falaut-festivalu u Milanu 2008. i 2018. u Splitu,
s poznatom kineskom sopranisticom Hui He na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama i Gudačkim kvartetom Tartini-Ljubljana na 56. Splitskom ljetu 2010., američkim klarinetistom Vadimom Lando, Armanom Mourzagalievim i Wladimirom Kossjanenkom na Međunarodnom festivalu Forte Music Fest u Almaty 2015. i 2016.; s Edinom Karamazovim na festivalu sv. Donat i Splitskom ljetu 2019.godine. Koncerti s izvanrednim američkim tenorom Lawrenceom Bownlee na 72. Dubrovačkim Ljetnim Igrama te na 61. Glazbenim večerima Sv. Donat u Zadru 2021. godine bili su s velikim entuzijazmom prihvaćene sa strane publike i kritičara.

Godine 1999. bečka diskografska kuća «Extraplatte» izdala je CD «Music for Viola» s Wladimirom Kossjanenkom, a 2002. CD «In Memoriam Shostakovich» s Michaelom Kugelom. «The Strad Magazine London» izabrao je ovaj CD za Recital Disc – Strad Selection. Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Sveučilištu (Wiener Volkshochschule) gdje je vodila klavirsku klasu od 1992. – 1995., predavala je i na mnogobrojnim seminarima: Gutenstein, Mauerbach –Austrija; Bordeaux – Francuska; Zagreb, Brač, Zadar, Hvar, Sinj, Kaštela, Umjetnička akademija u Splitu – Hrvatska, Akademija za glasbo Ljubljana – Slovenija, Koninglijk Konservatorium Bruxelles – Belgija te New Bulgarian University Sofia – Bugarska.

Od 1998.-2008. Vesna Podrug bila je angažirana kao stalni korepetitor u Bečkoj državnoj operi, a 2002.-2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Od 2007. Vesna Podrug djeluje kao izvanredna profesorica za glavni predmet klavir a od 2017. kao prodekanica Glazbenog odjela na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. Godine 2012. osniva zajedno s Wladimirom Kossjanenkom festival “Dani J.S. Bacha u Splitu”, koji se održava svake godine na dan rođenja  kompozitora.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content