Pojavu mungosa – invazivne vrste pojasnili iz ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’

 

Slijedom komentara po društvenim mrežama na video objavu mungosa u dolini Neretve, pojavu te invazivne vrste pojasnili su iz ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’. Objavu predsjednika Brkate sjenice Bariše Ilića prenosimo u cijelosti.

„Mali mungos je grabežljivac koji je na otok Mljet, a poslije i Korčulu, Brač i Šoltu unesen u kolovozu 1910. godine, a uneseno je na Mljet po dostupnim podatcima 11 jedinki. Mungos se razmnožava dva pa i tri puta godišnje i slijedom toga danas njegova populacija nije više samo na otocima, već je prisutna širom juga Dalmacije do rijeke Neretve. Nalazi se na popisu opasnih invazivnih vrsta EU što znači da će Republika Hrvatska odnosno odgovarajuće službe morati poduzimati ozbiljnije korake o smanjivanju (ne uništavanju) populacije mungosa u Hrvatskoj.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Mungos se hrani kukcima, manjim glodavcima, zmijama i ostalim gmazovima, a kad ponestane hrane koja mu je dostupna počinje “pustošenje“ ptičjeg svijeta i njihovih jaja što predstavlja velike probleme fauni juga Dalmacije, a ako nastavi širenje bez kontrole i ostali dio Dalmacije bit će u opasnosti. U Neretvi je prisutan na cijelom teritoriju gdje ga susrećem u svojim obilascima i to u velikim brojevima. Tako sam prije sedam ili osam  godina pronašao prve jedinke koje su prešle Neretvu što znači da mu je prva prirodna barijera rijeka Cetina. Obje jedinke koje sam pronašao stradale su od automobila, prvu sam vidio između Vida i Metkovića živu uz cestu da bi je nakon nekoliko dana vidio stradalu na cesti. Druga jedinka stradala je na nadvožnjaku točno u pravcu centra Tommy. Podatci su proslijeđeni u ministarstvo tako da podatci postoje u službama RH. Postoji još jedan podatak (rekao mi je sugrađanin koji ga je vidio) da je viđen gdje prelazi cestu na Novim Selima ali po opisu nisam siguran da je to mungos, možda prije lasica ili nešto treće“, objasnio je Bariša Ilić.

FOTO: Bariša Ilić 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content