Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa

 

Članovi Udruge Brkata Sjenica i ove su godine obavili zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa na području doline Neretve, Stonskog kanala i solane Ston tijekom prvog mjeseca kada se ptice nalaze na područjima zimovanja.

Prebrojavanje se radi širom Europe na način da nacionalni kordinatori sakupe podatke od promatrača iz država sudionica i proslijede ih europskim službama koje dugogodišnjim praćenjem stanja na terenu mogu poduzimati odgovarajuće mjere ako je potrebno u slučajevima moguće ugroze. Iz podataka koji se dobiju dugogodišnjim praćenjem, može se doći do podataka koji su pokazatelji brojnosti ili ugroza populacija i mogu se poduzimat mjere koje smo prije spomenuli.

“Što se tiče područja koje su odradili Ana i Bariša stanje na terenu je mogli bismo reći stabilno, odnosno generalno gledano u širem kontekstu slično kao i prijašnjih godina. Imamo tako i ove godine na zimovanju devet vrsta pataka, velike pozvizdače, liske, kokošice, mlakuše, plijenore, ronce, gnjurce, žalara cirikavca, crvenonogu i krivokljunu prutku, dugokljunu čigru, eje močvaricu i strnjaricu, kobca, škanjca itd. A sad bi kao rijetkost kod nas spomenuli sedam labudova koje smo pronašli u Parilama. Imamo također zabilježeno sad možemo sa sigurnošću reći prvo zimovanje čaplje govedarice u Neretvi, a mislim i u Hrvatskoj. Pratimo zimovanje čaplje govedarice i najmanji broj je 19 jedinki u zimovanju. Iznimno nam je drago da ptica zimuje, ali to donosi druge konotacije odnosno možda se to dešava zbog globalnog zatopljenja što onda baš i nije dobra vijest. Na područjima koje smo obišli izbrojili smo više od 11 000 (možda i više od 12 000 galebovi su brojni) zimovalica vodenih površina, nešto više nego lani (točne podatke znati ćemo nakon unosa podataka) što jest blagi porast u odnosu na ranije godine, a brojnost vrsta je gotovo ista samo brojevi ptica unutar vrsta malo idu u smjeru povećanja ili smanjenja brojnosti što je normalna pojava u zimovanju”, poručili su iz Brkate sjenice. 

Više fotografija Bariše Ilića možete pronaći na Facebook stranici Brkata Sjenica. 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content