Ponovno obrat oko vodnih usluga – Ustavni sud ukinuo je Uredbu o uslužnim područjima

 

Ustavni sud na sjednici održanoj 7. veljače 2023. donio je odluku kojom se ukida Uredba o uslužnim područjima.

Podsjetimo, riječ je o Uredbi koju je donijela Vlada RH na temelju Zakona o vodnim uslugama te kojom su uspostavljena uslužna područja (njih 41), određene njihove granice i društvo preuzimatelj. Među jedinicama lokalne samouprave i komunalnim poduzećima koja su podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe je i tvrtka Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda. Naime, prema Uredbi, Metković je pripao uslužnom području označenom pod brojem 38, u kojem je kao društvo preuzimatelj i zajednički pružatelj usluga određena tvrtka Izvor Ploče d.o.o.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Kao prigovore za osporavanje Uredbe, predlagači su Ustavnome sudu iznijeli one vezane za postupak e-savjetovanja, ističući kako je izvješće objavljeno tek nakon što je Uredba stupila na snagu, a naglasili su i to kako pojedini javni isporučitelji ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o vodnim uslugama te da se uspostavljanjem uslužnih područja uređenih Uredbom, neće postići legitimni cilj Zakona – osiguranje priuštivosti cijene vode stanovnicima i poslovnim korisnicima te kvantitativna i kvalitativna dostupnost vode i usluga odvodnje.

U obrazloženju svoje Odluke, Ustavni sud je utvrdio da je Vlada uz sam postupak e-savjetovanja, i neovisno o njemu, bila dužna u postupku donošenja Uredbe priložiti obrazloženje iz kojeg bi bilo vidljivo zašto su uslužna područja formirana na način propisan Uredbom, da su na svakom od tih uslužnih područja ispunjeni kriteriji Zakona o vodnim uslugama te hoće li se Uredbom postići primarni legitimni cilj određen Zakonom o vodnim uslugama, što Vlada nije učinila. Uzimajući u obzir prigovore predlagatelja, Ustavni sud u Odluci ističe da iz sadržaja Uredbe ne proizlazi da će se njome postići legitiman cilj Zakona te da Vlada RH do 15. srpnja 2023. mora donijeti novu.  

Podsjetimo, osim Metkovića i Ploča, u uslužno područje broj 38 obuhvaćeni su još  Opuzen i Ploče, općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj te Grad Vrgorac, Općina Gradac (osim naselja Drvenik i Zaostrog), dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kao društvo preuzimatelj i zajednički pružatelj usluga određena je tvrtka Izvor Ploče d.o.o. zbog većih prihoda i više isporučene količine vode, što su kriteriji Zakona o vodnim uslugama, a iz kojeg je proizašla Uredba.

Takvim rješenjem od samoga početka nisu se slagali u Gradu Metkoviću, a gradonačelnik Dalibor Milan je više puta istaknuo kako je Metković d.o.o. mnogo uspješnija tvrtka od Izvora Ploče te da na istu duljinu vodovodne mreže ima manje gubitke vode te manji broj zaposlenih.  Također, isticao je kako se pripajanjem metkovskoga Vodovoda tvrtki Izvor Ploče neće ispuniti cilj Zakona o vodnim uslugama, odnosno kako se neće unaprijediti pružanje vodnih usluga u Metkoviću.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content