AM Narona – u četvrtak otvorenje izložbe Rimski carski portret na srebrnom novcu iz fundusa AM u Dubrovniku

 

U Arheološkome muzeju Narona u Vidu u četvrtak, 23. veljače s početkom u 18 sati održat će se otvorenje gostujuće izložbe Rimski carski portret na srebrnom novcu iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku.

Izložbom se javnosti prezentira dio zbirke koji je Dubrovačkim muzejima donirala gospođa Vinka Zorenc. Muzejima je donirano preko 500 komada antičkog novca, a za izložbu je, zbog vrsnoće sačuvanosti i finoće detalja, izabrano 45 rimskih srebrnjaka – denara. Fokus u obradi građe stavljen je na prikaze portreta careva i članova njihovih obitelji, pri čemu su naglašene promjene umjetničkih tendencija izražavanja kroz stoljeća: od izrazitog realizma prvog stoljeća prije Krista sve do apstrahiranja i ikonizacije portreta sredinom 4. stoljeća.

Kino_baner
Kino_baner

Izložbom se želi potaknuti javnost na doniranje građe nadležnim muzejima, budući je to najbolji način valorizacije i očuvanje baštine. Autor izložbe je kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Darko Milošević, a likovni postav potpisuje studio Rašić+Vrabec.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content