Neretvanska lađa na sajmu nautike u Zagrebu

 

Jubilarni 30. međunarodni sajam nautike „Nautika 2023“ održao se proteklog tjedna u Zagrebu i okupio brojne izlagače i posjetitelje.

Kao poseban „začin“ ovako velikom i značajnom događaju, Udruga lađara Neretve i Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen, organizirale su poseban program koji je u periodu od 22.-26.2.2023. privukao impresivan broj gostiju iz različitih krajeva kako Hrvatske tako i inozemstva.

Kino_baner
Kino_baner

Neretvanska lađa, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, svoj spektakularan povratak na scenu doživjela je kroz Maraton lađa, a s godinama je premašila domet doline i rasprostranila se po cijeloj zemlji i van granica naše države. Upravo iz tog razloga u subotu, 25.2.2023. je u sklopu sajamskog programa organiziran okrugli stol i prezentacija lađarskih udruga iz kontinentalne Hrvatske i susjedne Vojvodine. Integraciju lađe u njihov kraj predstavilo je 10 lađarskih udruga, od kojih je svaka na svoj način opisala koliko im je lađa utjecala na živote i koliko vremena ulažu u treninge radi sudjelovanja na Maratonu lađa, te su iznijeli svoje planove za budućnost.

Najbrojniji su bili lađari iz Bjelovara koji su se predstavili s tri udruge. Šumare je predstavio Matija Ivezić, ispred Sportske udruge Argo Radoslav Rajić, a žensku lađarsku ekipu Sparte Bjelovar predstavila je Marija Zlatić. Lađarice i lađare iz Siska predstavljali su Andrea Borić ispred Udruge lađarica Sisak i Saša Grahovac ispred Udruge lađara Sisak. Lađarske udruge iz grada Zagreba predstavili su Marijana Perković iz Sportske udruge Nereide i Ivan Obad iz Udruge lađara Zagreb. Vinkovačke lađare i lađarice predstavio je Stjepan Sertić koji je u sklopu programa uručio zahvalnice organizatorima u ime Udruge Vinkovački lađari. Lađare iz Sombora, Salašari Somborski, HKUD Vladimir Nazor, predstavio je Gašpar Matarić, dok je novoosnovanu udrugu lađara iz Sportsko veslačke udruge Đakovo predstavio Krešimir Željeznik. Sve lađarske ekipe su u sklopu programa predstavile svoje lokalne specijalitete i najbolja vina iz svog kraja, pa su svi sudionici i posjetitelji imali priliku uživati u gastro i vinskoj ponudi kontinentalne Hrvatske.

U ime Udruge lađara Neretve prigodan govor uz zahvalu svim sudionicima iznio je Ante Šprlje, dok se Milojko Glasović, idejni začetnik Maratona lađa ili kako ga od milja zovu „Tata maratona“ također svima zahvalio i istaknuo da je ovaj događaj samo mali dio plana i ideja koje niže u svrhu promocije lađe i svih lađara, neretvanskog kraja i običaja. Cijeli događaj uspješno je koordinirala Sanda Dodig, dugogodišnja lađarica i aktivna promotorica Neretvanske lađe i maratona.

Tekst je za stranicu maraton-ladja.hr napisala moderatorica programa Antea Kaleb. Fotografija preuzeta sa stranice maraton-ladja.hr, na kojoj možete pronaći opširnu fotogaleriju.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content