Predstava ‘Nora – Kuća lutaka’ na sceni GKS-a Metković

 

Na scenu Gradskoga kulturnoga središta Metković u četvrtak, 9. ožujka s početkom u 19.30 stiže Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika s predstavom ‘Nora – Kuća lutaka’.

Riječ je o predstavi autora Henrika Ibsena, u adaptaciji i dramaturgiji Antonele Tošić te režiji Paola Tišljarića (koji potpisuje i scenografiju). Predstava spaja hrvatski kazališni istok i jug, a nastala je u koprodukciji s gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

U komadu Igraju: Matea Marušić – Nora, Matija Grabić – Helmer, Marija Šegvić – Linde, Bojan Beribaka – Krogstad i Hrvoje Sebastijan – doktor Rank.

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije,  tamo gdje Nora završava, počinje predstava Kazališta Marina Držića.

Cijena ulaznice je 8 eura, a možete ih kupiti u Gradskome kulturnome središtu Metković, svakim radnim danom u vremenu od 9 do 13 sati.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content